Erkännade..

Argaste länkade till mig och berättade för hela hans bizarra läsarkrets att jag minsann rakade pungen.. känner mig både lite hedrad och äcklad samtidigt; skum känsla det där..

Det gör jag också när jag tvingas inse att jag kapitulerat för min senaste mobilnerladdningen av laglig musik.. "Everything But The Girl (I Love)" med.. Darin (som enligt Aftonbladet nästan blev våldtagen av en överförfriskad dam i skivbolagsvärlden - mer info än så får ni inte suckers -  nära scenen på Grammisgalan igår) .. I dessa dagar är det ju fult att gilla något som är mainstrem eller skivbolagsproducerat - alla ska hitta sina indiefavoriter på MySpace, hylla Babyshambles och för raskvoteringens skull ska man tycka om Timbaland också.. men får man som 30åring sitta på bussen och sjunga med i en låt sjungen av en andraplatsinnehavare i talangsåpan Idol?

Men det är något med tandställningsblatten Darin som bara är mysigt. Jag lovar att han om 50år kommer sitta i en TVsoffa på bästa sändningstid och beskära bonsaiträd - folklig är bara förnamnet. såg ett klipp på YouTube där Tele2/Comviq hade anordnat en tävling och där vinnaren fick hem Darin med komp i vardagsrummet.. han var så trevlig, kramades och log och tyvärr sjöng riktigt jävla vackert!

Tänk så lätt det hade kunnat gå åt ett elt annat håll.. tänk om inte Darin hade  lyckats med musiken.. då hade han säkert varit med i ett kriminellt gäng, våldtagit svenska tjejer, könsstympat sin syster och skurit halalkebabkött på en pizzeria i Hökarängen, det är ju det alla invandrare gör enligt Sverigedemokraterna.. och navia mäniskor köper skiten rakt av - det är lite gladiatorvarning där - så länge blatten dansar och sjunger så är han eller hon accepterad - acceptansen finns också när det gäller fantastiskt duktiga badrumsdesignare.. men annars? Tänk var lätt det hade varit om allt var svart eller vitt.. men ibland är det lite grådaskigt och det går inte att dra alla över en kam..

Så därför hoppas jag att jag får tycka om Darins musik.. eller Jörgen Elofssons som det egentligen är.. som vanligt.. han hjälper blattar ur betonggettot - respekt!


Min mobiltelefonshistoria

Idag är det officellt - det är slut. Efter att varit trogen kund till det som numera heter plusgironummer 479 26 03-5 är eran slut. Europolitan, Vodafone och nu senast Telenor har haft mig som trogen kund fram till typ nu. Det har onekligen hänt lite under resans gång..

Mitt första riktiga mobiltelefonminne är daterat runt 1996.. Jag slet som praktikant på Stockholm Records i Sundbyberg och hade Åsa Stockselius som.. ja typ handledare.. det var första kontakten med skivbolag som helst gick ut på att packa promotionskivor; det slitet kom jag sedan att förstå vidden av när jag en massa år senare satt som musikassistent på NRJ och sprättade upp kuverten som hoppfulla skivbolag skickat i hopp om att få spelningar.. Jag hade lånat en lägenhet i Vällingby utan telefonabonnemang så under veckorna hade jag pappas NMTtelefon.. den var nära 30cm utan antenn om man var tvungen att ha och den mätte en 10cm bara den. Kommer aldrig att glömma när jag gick längs Horngatan med en ryggsäck som endast innehöll telefonen..

Sen har det rullat på med Nokias revolutionerande 3210modell vars batteri fortfarande fungerar fläckfritt och hade inte kraven ökats i takt med utvecklingen hade jag fortfarande använt den.. Tyvärr gick jag på lite SonyEricssonnitar med T610, R800 och F500i-modellen innan det blev 3telefoner från NEC, LG.. och där är jag kvar. Dock fick dottern Nokias 6288.. den snygga glidertelefonen och på något sätt är jag efter nio mobiltelefonköp tillbaka på finnjäveln..

På bussen idag frågade Amanda mig hur gammal jag var när jag fick min första mobil.. ja runt 18.. det tyckte hon var konstigt.. "Men när fick du din första låtsasmobil, leksak alltså?" "Det har jag aldrig haft för mobiteleofner fanns inte när jag var liten.." Ajsom.. det är lite konstigt att tänka sig - jag var med på den tiden det kostade 7kr/min att ringa mellan mobiltelefonbolag en vardagkväl.. när telefonminnet kunde spara 30sms, de i "skickat"-mappen inkluderade..


Jag började raka pungen

Lördag 19 januari år 2002.. jag skrev lite sporadisk blogg redan då och fredag i åtanke tänkte jag göra en Per Gessle och släppa lite gammal skåpmat.. jag insåg nämligen när jag läste igenom lite gamla anteckningar att min frisyr firar fem år nästan precis. Så därför tänkte jag ge er som inte var med i mina skrifter back-then en liten tillbakablick - oredigerad och ärlig, precis som vanligt!

----------------------
Det hela började med att jag tog en dusch och upptäckte att det var hög tid att raka pungen. Började så smått kapa den lilla hårväxt som under veckan trängs genom huden. Jag hade egentligen ingen större anledning att raka pungen. Jag tänker inte gå ut ikväll och här finns inte heller någon att glädja förutom mig själv - men det är rätt... mysigt är kanske fel ord men ändå...

I veckan snackade jag och mina två goda arbetskamrater på NRJ, Mathias Nilsson och Paul Haukka om att det var på tiden att göra något åt våra frisyrer. Eftersom Mathias fick ett hårtrimmerset i julklapp så plockade han med det dagen efter. Turerna gick huruvida Mathias skulle trimma våra huvuden i direktsändning eller om vi skulle vänta till kvällen. Hur som - när kvällen kom tog det slut i min hjärna, orkade inte jobba och frågade Mathias om jag kunde låna trimmern över helgen.

Där stod jag med nyrakad pung ochen nätkopplad trimmer i vänsterhanden. Mina senaste rakningar låg runt 5-7 mm... det såg mycket ut... dvs att det skulle lämna mycket kvar. 3 mm vore lite ball inte minst med tanke på att jag ska träffa mamma om en vecka...

Fan - jag var ju riktigt snygg i 3 mm. Men två dagar skäggstrå sitter inte bra - det är lika bra att det försvinner. Stod i tio minuter och stirrade i spegeln. Och så hände det där som bara händer när man rakat pungen... man vill fortsätta... det är natt fredag/lördag... Fira Med Ferris om en halvtimme på femman.. antingen ringer man och väcker en söt ödla många mil härifrån eller så testar man att dra Gillette Mach III Censor Excel lite försiktigt precis i skarven där pannan växer varje dag..

Så nu sitter jag här med slätrakad pung. Inga skärsår där inte - van hand har varit med förr... Slätrakad huvud har man också - inga skärsår där heller. Badrummet är täckt av 3 mms hårstrån, läsken står i kylen, popcornen är klara och Fira Med Ferris börjar om ett par minuter. Visst saknar jag någon att krama... men inatt var det rätt skönt att vara singel

puss å så
----------------------

ps. den fråga som uppkom för fem år sedan och som du kanske funderar på även nu: nä, jag rakade pungen då som nu med hyvel och inte med Mathias hårtrimmer! ds.

Min bortskämda älsking och ytterligare vuxenpoäng

En av fördelarna med att jobba allt för mycket är att man aldrig får tid att spendera sina surt förtjänade pengar på annat än autogiroräkningar.. tur att man kan betala de men visst vore det kul om lite av kassan kunde gå till annat än avgifter och amorteringar..

Men idag kände jag ett hysteriskt shoppingbegär! In en sväng på jobb för möte med en av Malmös trevligaste duschtillverkare som släppte av mig i stan; vad stod på dagordningen - lunch [ensam eftersom Anna-Karins lektion tog för lång tid] kavajshopping och parfyminköp. Men eftersom jag började min affärsrunda EFTER en turkisk buffé så kändes inte klädproovande så upphetsande. Prada pour Homme - världen kanske just nu mest underbara doft.. och en av de dyrare.. men fan vad underbar den är, måste hitta en sponsor men dryga 900kronor för "must-have"-designerflaskan gör att det är ett projekt att genomföra efter löneförhandlingen.

Men la ner parfymprojektet helt, gick nämligen och rapade grillat lamm och annan god turkbuffémat, och bestämde mig för att skämma bort min dotter lite. När jag väl är klar staplar jag in i taxin [ja, när jag shoppar är det seriöst] med fyra jättekassar till min lilla dotter som är i behov av en ny garderob, i båda avseenden.. resultatet blev en ny Nokia 6388, lyckades dessutom få till ett extra minneskort - tack 3, en kjol, två byxor, fem tröjor, trosor och strupor.. vilken tur att jag kände taxichauffören, så här en dag innan lön kändes det lite tufft, men samtidigt - klart dottern ska kunna ringa sin pappa och mamma samtidigt som hon har häftiga kläder på sig! Det är ju för fan en barnslig rättighet!

Väl hemma med en överlycklig dotter och en av hennes bästisar som kom hit en sväng sitter jag och installerar hennes telefon och inser att jag har jag skaffat ytterligare vuxenpoäng; jag har köpt en teknisk pryl som på långa vägar överträffar min egna.. så nu måste jag ut och skaffa en ny mobiltelefon.. men jag jobbar ju hela helgen.. i-landsproblem? Ja, lite..


Schlagerstjärna - vem?

Som bloggare är det inte sällan man inser att ordens betydelse skiftar med tiden. Denna tid behöver inte vara definerad, ej heller nödvändigtvis lång. Ett sådant ord är exempelvis "Schlager".

Därför - döm om min förvåning när jag läser
Aftonbladet idag i tron att det är Arvingarna som råkat ut för den där hemska busskraschen som gruppen Popcicle önskade sig den där famösa grammisgalan 1993 när man höga på preparat starkare än päroncider önskade Andreas Mattsson och grabbarna livet av dansbandet.

"Schlagerstjärnorna i krasch" med en mobil digitalbild frontade webbupplagan med imorse - bussen såg i ärlighetens namn rätt äcklig ut och man undrade lite vem det var som kraschat.. det var Poodles.. på väg till en spelning i Hamburg.. Poodles.. denna 2006 års variant av Europe som gjorde låten "Night of Passion" i förra årets melodifestival.. "I går kraschade hårdrocksbandet The Poodles buss i Danmark." är meningen efter rubriken som lyder "Podles i bilkrasch" trots att det inte var en enda bil inblandad - turnébussen krockade med en lastbil.. Vidare. ordet "Schlagerstjärnor" och ett par ord senare hårdrocksband? Är detta inte lite att ta i? Är man schlagerstjärna för att man varit med i melodifestivalen? Regina Lund kommer efter 2007 inte längre ha trehundrastjugonio titlar på sina experimentiella projekt utan titeln "Schlagerdrottning" kommer säga allt..

Om man nu ska nyttja en olycka i PRsyfte så för helvete Poodles.. "Fy fan, säger sångaren Jakob Samuel, 37, bara timmar efter krocken." - ja fy fan! Det tog alltså flera timmar innan Aftonbladet fick nyheten? Tänk om det hade varit Linda Rosing som krockat när hon kört ungarna till dagis? nä visst nä - barnen ville inte bo hos henne.. men tänk om hon krockat på väg till en FHM-plåtning - hon hade minsann mms:at in bilden innan det ens hade hänt! Det går inte att komma med en nyhet efter den hänt, men om man nu tvingas till det så ska man rapportera den direkt - inte fler timmar efteråt!


Hotshots och negerjazz

För ett par år sedan inte allt för långt borta fanns dansstället Stadt Hamburg i centrala Malmö. Åldersgränsen var 30+ någonting och fick Tingvallas köttmarknad att se ut som ett kristet fritidsläger utanför Knutby; fick du inte napp på Stadt kunde du lika gärna leva ensam resten av livet.

Idag är det annorlunda. Nu trängs 25+arna här med snygga tjejer runt 20 som flirtar sig in hos vakterna med Kevin Costnerkomplex. På första våningen är det barer, karaoke och ett dansgolv som är rätt trevligt när inte DJn knarkat för mycket och kör samma låtar om och om igen som på ett sämre mellanstadiedisco. Plan två upptas av en skön uteservering, en cocktailbar och ett undanskymt loft där det inte allt för sällan spelas negerjazz; Mitt första besök var på självaste juldagen och jag måste säga att jag faktiskt trivdes - trots att det fanns allt för många i min smak lambadadansande turkar.. Stället har blivit så in i helvete trendigt att allas våran Jonas Altberg.. ja.. Basshunter med Boten Anna du vet.. spelat in sin senaste video "Vifta på händerna" på stället.. en rätt vidrig låt som fullständigt fyller sin funktion som smittande partyhöjare..  Videon är full av söta flickor och hårt rappande pojkar som inte har en sportmössechans rent åldersmässigt att komma in på Swing Inn som det numera heter i krögaren Dan Walterströms nöjeskvarter..

Mitt andra besök gjordes i lördags. Eftersom det inte var planerat utan stundens ingivelse att gå ut och festa sista helgen innan januarilönen hade tvingades jag hyra en kavaj i garderoben för en hundring.. [vill passa på att tacka min tillfälliga sponsor Daniel].. Efter lite dans, lite flirt men utan större ekonomiska förluster i baren vandrade jag hem genom natten med Catherine som för en gångs skull inte höll gatloppstempo efter en riktigt trevlig kväll; vi hinkade HotShots hemma hos Ted - och mina gamla blandartalanger har faktiskt bevarats, klarar fortfarande att skikta Galliano och kaffe rätt hyggligt..

Och likörsvävningarna till trots.. och efter ett dygn med lite höga sockervärden har jag nu gjort ännu ett bottennapp i mitt blodsockervärde: 6,4 efter avklarad arbetsdag.. nu är jag snart normal.. eller.. så normal som en diabetessjuk man kan bli.. men jag känner ingen skillnad från mina dagar med värden på 26.. är inte meningen att man ska ¨känna skillnad kan det väl lika gärna vara?


En söndag vid middagsbordet

"Vet du vad pappa, jag har funderat på en sak". Varje gång dottern levererar den eller en liknande mening vilket blir allt mer vanligt ju äldre hon blir, så sprider sig en orolig känsla.. man vet liksom inte riktigt vad som kommer att komma ur munnen.. "Berätta". "Jag har nog den bästa familjen av alla mina kompisar". Pust.. min kommentar som kom därefter var kanske väl menad men inte så genomtänkt: "Det tycker jag med. Hur menar du då?" "Jo för min lillebror och mamma bor ju i Båstad och vi bor här och jag har alla kompisar här men jag vill ju leka med Jack också fast det hade blivit för mycket att alltid träffa honom så det är perfekt nu så jag kan koppla av i skolan och träffa Jack och mamma på helgen, förstår du nu?.". Koppla av i skolan... hm.. får nog snacka lite med Amandas fröken lite..

Hur som, efter en diabetesgodkänt middag med fisk, ris och råkost.. nu blir det ett sidospår här.. råkost stod det alltid på skolmatsedeln när jag gick i skolan. Utanför vårt hus hade vi en skogsdunge och i trädkronorna bodde det en massa råkor som väsnades som fan och jag undrade alltid om råkost var ost med råkor i och varför det stod på matsedeln men aldrig dukades fram. En som brukade skjuta av råkorna och enligt egen utsago åt skiten efteråt vad en i Hököpinge bosatt polis som hette Hallberg, vars son Lars-Johan numera sitter som ledamot i kommunfullmäktige i Malmö för Sverigedemokraterna och som förra året togs för rattfylla, vilket han med heder gick ut offentligt med inan mediadrevet hann tugga sönder söderns son.. vi som känner Herr Hallberg från den tiden är lite förvånade att han övergett sina extremhögeråskter för ett parti med demokratiska åsikter som Sverigedemokraterna, för hör du Jimmy - extremhögern är ju inte välkomen i SD eller hur var det nu? Nu tillhör jag dock de som välkomnar SD i Sveriges kommunpolitik - varför? Jo därför att det behövs en omrörning i landets politik. Om SD är rätt parti får vi väl se men det är vår skyldighet att lyssna på väljarna; hur kul det är att sedan tvingas besluta om kommunala dagvattendragningar när invandrarfrågan är det enda som profilerat partiet är också en fråga för framtiden. Dock kan man dra paralleller med en viss Mona Sahlin som förvisso är en erfaren politiker med många år inom partiet men som inte uträttt något mer konkret än att alltid vilja synas när tillfälle ges..

Tillbaka till "efter middagen".. nu sitter dottern i soffan och klipper sina tånaglar. Det går inte så bra.. duscha och klippa naglar har alltid varit det värsta hon vet och det är fortfarande skrik och tårar två gånger i veckan när elake pappa tvingar henne att duscha. Ikväll ville jag hjälpa henne med naglarna men fick till svars: "Pappa, hur ska jag någonsin kunna lära mig om du bara ska hjälpa mig hela tiden?".. Sant - hon satt 30 minuter - men det gick - och fint blev det.. mätta är vi och nu blir det ett kapitel i sista delen av Narniaserien innan vi somnar.. och imorgonbitti hoppas jag komma under en sockernivå på 8,3 som är mitt "bottenrekord" sedan jag började mäta..

Sockerchocken

I avdelningen "Tyck att du själv är duktig" tänkte jag tala om att jag nu, under 48timmar, haft legat konstant på ett blodsockervärde under 10,1. Jo, jag vet att det är aningen högre än man borde ligga men för att ha legat på ett fastevärde på över 26 för mindre än två månader och dessutom utan att ha ändrat kost så där överdrivet mycket frånset sockerintaget och nattmack.. måltider... och kanske ätit en och annan morot extra och promenerat 2kilometer om dagen så är jag faktiskt lite nöjd med mig själv.


Just nu sitter jag dock sockerfylld i Båstad, Amanda är hos sin mamma i helgen och vi firade mina braiga sockervärden  med att dra i oss en snickers och ett halvt kexchoklad - mitt första godis på över två veckor.. Imorgon blir det HotShots och kall öl.. onsdag kl 13 ska jag till min diabetessköterska - living on the edge! Men jag är fast besluten att klara att hålla mina sockervärden inom rimliga gränser - jag vägrar att se min diabetes som ett handikapp. Så för första gången ska jag a ett livesockervärdetest - tåget till Malmö är försenat.. FAN - jag hatar nålar - kommer aldrig lära mig även om det bara är ett stick i fingret.. vänta, ska ladda tryckaren.. ångest.. sticket gjorde ont.. och det tar 15 sekunder innan domen.. 14,2 visade stickan.. 

Av detta tar i lärdom att Snickers är gott när det kurrar.. och att det skjuter ditt blodsocker i höjden. Men trots detta är jag faktiskt nöjd. Jag håller nu på och lär mig vad jag kan äta och hur jag ska äta men inte minst hur min kropp reagerar på olika sockernivåer.. att lära av 14,2 betyder det att jag är kel- och gossugen, vi får se hur kvällen slutar..


Skäms MKB, Skäms Hyresgästföreningen

Från idag är den analoga TVsignalen lagd i respirator hos MKB - Malmös kommunala bostadsbolag. Som hyresgäst hos MKB kan du från idag fritt se SVT1, SVT2, SVT24, Barn- & Kunskapskanalen, TV4, Danmark DR1, Danmark TV2 och två lokala grötstationer som kör reklamslingor. Fram till digitalTVomläggningen senare i år väljer MKB att samköra danskt analogt marknätet med en strypt variant av det svenska digitala - dvs långt under det totala utbudet av de fria digitala marksända kanalerna!

Vill man ha tillgång till vad idag räknas som ett grundutbud i svenska hem: TV3, TV4+, Kanal 5, TV6, TV8, MTV, Eurosport, Euronews och Discovery kostar det extra 60kr/mån. Men det kräver att man köper en sk. "Allemansbox" för 115kr/mån + anslutningskostand på 395kr. Denna "Allemansbox" är i socialdemokratisk anda en Malmöitisk arbetarklassvariant av Boxer, som för övrigt erbjuder alla kanaler hittills skrivna + ett tiotal övriga inklusive bla TV4Film TV400, TV4Fakta, CNN, Nickelodeon för en kostnad som är 10% lägre per månad!

Bakgrunden är ett förslag lagt i samarbete med Hyresgästföreningen. För att inte hindra hyreshöjning under 2006 beslöts att MKB skulle frysa hyrorna mot att skära i basutbudet när det gäller TVkanaler 2007. Pungspark: Hyresgästföreningen. Vem har sagt att jag går med på detta avtal - har jag ens blivit tillfrågad om vem som ska sköta mina förhandlingar med MKB? Men givetvis måste det vara så att om jag inte är med i Hyresgästföreningen så är minskningen av TVkanalerna i min lägenhet olaglig eller iallafall ett fall för diskussion mellan min och min hyresvärd?

MKB ser bara fördelar; man slipper förhandlingsmöten med TVchefer från Stockholm och kan lugnt  fortsätta åsiktsregistrera sina hyresgäster; istället har man skapat en A la Carte-meny av tillvalspaket. De vanliga Canal+ och ViaSatpaketen finns men kanske mest; paket för att blidka alla invandrare som finns i MKBs besittningar. Man presenterar en aldrig sinande uppsjö av Bratwurst- och JallaJallaTV - tyskar, turkar och araber kommer aldrig någonsin mer att behöva lära sig nyheter eller se på integrerande svenska realityserier talade på sitt nya boendelands språk när MKB matar de med hemlandsbaserad information som de likaväl kunde skaffat sig hemma.

Bäste åsiktsregistrerare hos MKB - misstolka mig inte nu. Jag är stolt och glad innehavare av en MKBlägenhet i ett bra område med bra husvärd; lägenheten hyrs till en skälig hyra, trapphuset städas halvhjärtat en gång i veckan, det är sällan vi hittar uteliggarbajs i källaren och vi är uppskattningsvis 48 lägenheter på en tvättstuga. Dessutom är jag stor förespråkare för valfrihet. Men detta är ren och skär girighet från er sida - inte minst med tanke på priserna från konkurrerande leverantörer och moderbolagets nettovinst på styva 180Mkr enl årsredovisningen från 2005..

..och Hyresgästföreningen med er skrämselpropaganda; Er storlek, Er styrka.. I år höjde MKB hyrorna för sina dryga 20000 lägenhetesinnehavare med 1,7% vilket är en bit över landsgenomsnittet. Detta samtidigt som företaget gör en rejäl vinst genom TVkanalsomläggningen där MKB med råge tjänar in förra årets hyresökningsbortfall med detta årets Allemansboxavtal och tillhörande tillvalspaket samt med minskade utgifter till TVbolagen. Bra förhandlat Hyresgästsföreningen - vems sida står ni på egentligen?

Den långa resan

Klockan 1420 går tåget från Stockholm till Malmö.. eller gick.. eller kanske än bättre skulle ¨gå.. Två dagar efter en snöstorm i landet Sverige år 2007 är vi fortfarande strandsatta i huvudstaden. Tåget går till Nässjo, därefter buss till Hässleholm och tåg vidare till Malmö.. eller gick.. eller kanske än bättre skulle skulle gå.. 1500 gick tåget.. Führer tågmästare hävdar att förseningen berodde på att tåget var försenat från Malmö; lustigt - dels kom tågsetet norrifrån, dels gick det inga tåg från Malmö.. alla tåg utgick från Nässjö..

Ständigt rapporter över att träd har falit över spår och elledningar; att detta fortfarande är en nyhet för elbolag och SJ att gamla träd faktiskt trillar i blåst. Det räcker med att vi är 2 dagar över tiden med en betalning till EON så skickas du till inkasso; ett träd över östra stambanan och tågtrafiken ställs in utan ersättning till resenären. Men vi kunder håller käft och accepterar! Det gör inte jag! Skicka ut en långtidsarbetslös i skogen och röj för fan. Det finns gott om arbetslösa som gärna drar på sig en extra hjälm och går ut och röjer. Och medan ni röjer - se till att hugga ner träden längs banvallen så vi kan komma fram - var ligger problemet?

Väl framme i Nässjö tar nästa problem vid. 400personer måttligt irriterade redan ska ta sig ombord på bussar. I dessa stunder kommer den värsta hos människan fram. Vi har alla garvat läppen av oss när vi ser en massa schalhuvud i Bangladesh tränga sig ombord på en buss - i civiliserade Sverige gör vi precis likadant. Det enklaste i en situation som denna är att en handfast person från exempelvis SJ tar ton och delar upp alla i led; främst de som absolut måste fram först - bak de som inte har bråttom eller faktiskt kan vänta. Men inte SJpersonalen i Nässjö. Jag vet inte om det berodde på att man aldrig sett så mycket människor samtidigt i denna håla men det finns länder i Afrika som organiserar bussresor bättre än den tafatta SJpersonalen i Nässjö. Det finns en tjej som inte vet vilken buss som går var - alla tränger sig på bussarna med resultat att de som lagt in väskorna inte får plats eftersom de bagagelösa redan trampat ner 4 barn och 3 pensionärer på vägen och satt sig på bussen - känner du igen scenariot?

Sen tar det 2,5timme att köra mellan Nässjö och Hässleholm - på vägen ut från byn är det en traktor som tar hela vägbanan.. Det snackas om att skänka Skåne till Danmark.. lär smålänningar att bygga motorvägar istället! Hugg ner träd längs banvallen och tänk för fan när ni ska ombord på bussar! Respekt för jävelen!

Så har vi fått nya rikspuckon

Överallt snackas det om "I en annan del av Köping". Frågan är om serien någonsin blivit av om inte huvudrollsinnehavaren Linda varit syster till överhype:ade Filip Hammar men denna ytterligare faktor av svågerpolitik inom Stockholms mediaträsk kan vi lämna därhän. Serien handlar om ett gäng förståndshandikappade män och kvinnor på ett gruppboende i den redan smått efterblivna staden Köping. Vi utanför denna landsortsidyll får chansen att följa vardagen för dessa människor i känslomässiga mot- och medgång eller om vi citerar TV4:

"Vi vill att folk ska få upp ögonen för förståndshandikappdes villkor"

Om det är något som vi alla lider för mycket av så är det fördomar. De finns runt oss alla och rör finnar, negrer, judar, danskjävlar, zigernare, män och kvinnor.. förståndshandikappade är inget undantag. Vi som såg "Joelbitar" på den tiden TV-licensskolning inte var godtagbart som sjukskrivningsgrundande vet naturligtvis att de är människor lika mycket värda som alla andra.

Men det finns trots det människor som aldrig sett eller mött en förståndshandikappad människa och som enkelt skulle klassa Linda, Tobbe, Micke och Mats som ett gäng utvecklingsstörda puckon med intelligens och IQ under vad vi skulle kalla normalbegåvning.. Det är dessa personer som efter programmet tar EPA-traktorn med klisterdekalen "The south will rise again", burnar lite på grusvägen och drar iväg och spelar bilbingo på korpfotbollsplanen. Eller? Är det rent av så att mina egna fördomar reflekterades där?

Ställ er själva frågan: Varför handlar ett av Sveriges mest tittare och debatterade program om förståndshandikappade? Har befolkningen plötsligt drabbats av empati och vill veta hur samhällets minoriteter har det i sitt vardagsliv?

Inte en jävla chans - vi vill skratta och porträttera våra fördomar! Varför kollar folk på "Borat" eller "Plötsligt i Vinslöv"? Vi vill garva åt de som vi anser har lägre intelligens än vad vi tror oss själva besitter. Jag lovar att Filip och Fredrik sitter stupfulla varje söndagkväll och refererar till Linda & co som "En flock sköna lirare" och drar CPskämt - för varför skulle de vara så jävla mycket klokare än alla vi andra puckon framför tvapparaten?

En trött man med tre barn

För ett par år sedan träffades två personer med hyggligt olika bakgrunder på en av Stockholms bättre krogar i Gamla Stan. En viss finkänslighet hindrar mig från att säga vem som gjorde vad den kvällen och hur den avslutades.. finkänslighet plus det faktum att jag inte vet men fan vad nyfiken man är på vissa detaljer men ändå inte..  - men idag, ett par år och två gulliga ungar senare så gifte de sig i Stockholms stadshus - 20070113 klockan 1545..

Nu sitter jag i deras lägenhet i Farsta.. närmasta släkten kom hit, skålade i bubbel, åt tårta och lämnade medan brudparet efter övervägande ämnar spendera natten på ett hotell inne i centrala Stockholm. Först hade de tänkt stanna hemma men då blev jag nästan lite arg. För trots att de har två barn och ingen frireligiös, eller någon annan heller för den delen, uppfostran så vägrar jag å det starkaste att dela lägenhet med ett nygift par på deras bröllopsnatt - punkt slut.

Detta i sin tur ledde då till att jag har tre barn, 7år, 3år och 4månader, sovandes på olika håll i trean.. disk i köket, kläder i hallen.. tänkte laga stuvade makaroner och köttbullar och när mjölken nästan kokade körde 3åringen in i min hälsena med en trampbil.. spisen är full av mjölk - släktträffar tar på krafterna och mina sockervärden är rent åt helvete.. Vidde är en trött man.. men glad. Min lillasyster har gift sig med Robert och jag vill härmed önska de lycka till för all framtid. Det var priviligierat att få närvara vid cermonin och när som helst om tillfälle ges passar jag era härliga ungar.. men nu är Vidde trött.. så om lite disk finns kvar i köket, om blöjhinken inte är tömd, om det ligger en strumpa någonstans där den inte ska ligga så förlåt..

Lycka till Leddya och Robert


Första gången

Vi glömmer aldrig första gången.. man hade fantiserat om det ett antal gånger men aldrig riktigt vågat.. chanserna hade funnits ett par gånger men man visste inte riktigt hur man skulle gå till väga; skulle man ta initiativet själv eller skulle man avvakta.. farligt var det inte - det hade man klart för och när det väl var avklarat hade man minnet förevigt och kunde sitta med kompisarna och dela med sig av njutningen.

Min önskan är att ni som läser detta delar med er av era första minnen - för jag vet att ni har de någonstans. Trenderna kommer och går men ingen av era handlingar är något ni behöver skämmas för idag. Det viktiga är att vi berättar för varandra och skrattar åt minnena som står hemma i bokhyllan; flytta fram de när vännerna kommer över - lyssna och minns!

Min första egna köpta vinylsingel: Orup - Trubbel
Min första egna köpta vinylskiva: Madonna - Like A Prayer
Min första egna köpta cdsingel: Bingoboys - How To Dance (i Dr Albans skivbutik vid Hötorget)


Amanda på Lindex - återkomsten

Det var dags att skämma bort dottern lite med en shoppingrunda igen. Om 7 år kommer hon att ångra sig men nu som 7åring är hon inte världens mest dedikerade shoppare.. förutom när det gäller mig. Jag skulle köpa ett par byxor och en kavaj.. men hon sågade allt vad jag plockade fram med argument som "din häck ser alldeles för stor ut i de byxorna" och "den kavajen matchar inte din ögonfärg".. det var bara att ge upp och köpa ett par boxershots istället om jag kunde "lova att de var svarta"..

Sen stegade vi in i den berömda Lindexbutiken där Amanda för ett tag sedan fällde kommentaren i provrummet: "Har jag shoppat upp ditt kort eller kan vi köpa sushi på vägen hem..". Idag var det en annan diskussion. Laddad med byxor stegade 7åringen in i provrummet och kommenderade mig att vänta utanför på en modeshow.. Det tog lite tid..

"Amanda - behöver du hjälp?" frågade jag..
"Sätt dig ner, jag kommer, ska bara böja mina ögonfransar" varpå spridda fniss hörs från de andra båsen
"Det rör sig om ett par byxor för 300kr som jag vill veta om de är trånga i grenen eller inte"
"Granen? Jag har ingen gran och den hemma är död för den barrar"

Gick in i hytten och förklarade vad som menas med grenen.. "knäppt namn" tyckte hon och körde ut mig.. Sen var det dags för modeshowen och hon struttade iväg i värsta catwalkstilen genom den avlånga provrumskorridoren..

"Vad har du lärt dig mannekänggång?"
"I mitt Bratzspel och på skolan så klart. Och så på lite modellprogram från TV såklart"
"Ja det ser ju bra ut.. men du kan väl gå lite normalt så man kan se att byxorna passar?"
"I GRENEN ELLER?"
"Ja, just det.. i grenen.."
"Men byxorna ser bättre ut på kroppen om man går så här - kom nu så går vi och betalar, ge mig kortet.." säger hon och stegar ut mot kassan..


Mest för musiknördar faktiskt..

Jag hade en ändlös diskussion med en gammal kollega från min radiokarriär om vad som egentligen är bra musik. Det är en diskussion som gjort många till ovänner genom åren - och ändå är svaret givet. Bra musik är den musik som lyssnaren anser njutbar under en period av tid.

Min kollega har lagligt laddat hem en låt med skånska Kobojsarna, "En sång om ingenting" som är precis vad den heter - ett par synthar som dunkar på med en deephousetrumma i 150BMP och som aldrig släppts om inte Basshunter haft sina 15 minuter under somaren 2006. Det är musik för stunden och som fyller sin funktion. Men kommersiell musik är något som det ska ses ner på. När en musiker gör något för att tjäna pengar är det fult. Det ska vara independent och nyskapande.. trasiga frisyrer och distade gitarrer och en fucked-off-attiyd.. för att summera för en storstadsbo i Sverige - det ska vara Nöjesguiden hjärta Musikbyrån för att få lov att kallas bra musik.

Min ståndpunkt är enkel - krossa musikelitismen! Vad gör Pete Doherthy till en bättre musiker än Basshunter? [Den ene sniffar koks på en naken Kate Moss och den andre dansar på en trampbåt i Malmö kanal med sin bot men bortsett från det?] Men att lyssna på Pete är creddigt, att erkänna att man gillar Gunther eller Basshanter är nördigt..

Skulle Jones & Giftet förevigt sitta vid Vätterns strand framför att leka manodepressiva självmordskandidater i Kent och leva gott på bankräntan resten av livet? Håkan Hellström som räknas av kollektiva musiktyckareliten till en av landets bäsa artister säger att han inte bryr sig om pengar.. samtidigt som han har ett av Sveriges högsta gager; varför? För att tjäna pengar såklart! Det tar tid och känsla att skriva en låt. Om den sedan framförs av en göteborgare med damp som egentligen skulle stannat bakom trummorna i Sveriges mest överskattade poppojksband eller programeras in av en nörd på Dreamhack - who fuckin cares? Alla är där för pengarna! Dregen vill tjäna pengar lika mycket som Brian Litrell från Backstreet Boys.. Vem gör bäst musik? Om du ska vara ärlig? Det finns inget svar!

Det som däremot finns är begreppet anti. När det kommer ett creddigt och av finkulturen godtjänt band kommer det motreaktioner som är anti. Ingen punkare gillar schlager, men frågar du vilken punkare som helst svarar de att bästa låten är Magnus Uggla - Johnny The Rocker.. den var anti och den låten har man lärt sig att man måste tycka vara bra - för inte kan en hipp punkare erkänna att hon sjunger med i "Tusen och en natt".. När den vanlige musiklyssnaren inte riktigt förstår varför The Hives och Babyshambles skulle vara bättre än allt annat åker man och kollar på Rydell & Qvick.. 1998 hette det mest hypade bandet The Concrets, antibandet som vi kommer ihåg är Hjalle & Heavy från bandet Mimikry..  

Bra musik är den musik som lyssnaren anser njutbar under en period av tid. Stäng ner Musikbyrån!


Mitt livs känsligaste blogginlägg

Detta blogginlägg är faktiskt det första och hittills enda som jag någonsin haft för avsikt att bara skriva för att få ur mig och inte publicera. Själva tilltaget i inlägget berör mig nämligen riktigt ont med tanke på den ångest jag har inför döden och den risk det innebär att vara allt för öppen i sin kommunikation med anonyma läsare. Men jag står för min åsikt och vill gärna dela med mig av mina tankar. Sen är det upp till er att acceptera eller inte - vill du inte veta så uppmanar jag dig att sluta läsa nu och återkomma till min blogg vid ett senare tillfälle...

-----------------------

Det finns ingen anledning att linda in det i bomull så det är bara att vara rakt på sak: En vän har i julhelgen beslutat sig för att det var dags att avsluta i förtid; efter sig lämnar hon två barn.

Vi har alla förutfattade meningar om hur vi kommer att reagera i situationer som vi inte är vana vid och jag trodde initialt att mina tankar kring livsförkortning skulle ändras den dag jag ställdes inför faktumet. Nu är det första självmordet i min närmre bekantskapskrets genomfört och för min egen del känner jag ingenting men ilska och faktiskt avsky för hela tilltaget.

Att ta livet av sig är den mest egoistiska handling du kan utföra, men det är värre än så. Det är ett hån mot de människor som varje dag kämpar för att överleva, som kämpar för att utsatta ska få en bättre position, för en bättre värld och ett bättre liv. Livet är inte lätt och det finns stunder då vi tycker att den situation vi hamnat i är orättvis och fel. Vi tycker att ens liv och kropp är en privat angelägenhet och rättighet - och det är visst så - fram till den dagen då du på det ena eller andra sättet sätter dig i en beroendeställning gentemot andra människor. Då övergår du till en skyldighet och familj och vänner till trots, de du har mest skyldighet mot är dina barn och det är hos de mina tankar finns nu.

De har blivit skolade och lärda i hela sitt korta oskuldsfulla liv att bli självständiga; har blivit fyllda med kunskap som inte varit anpassade för deras ålder och man har ibland undrat varför en icke än fylld 10åring vet allt om veckoinhandling av varor, tvätt, sin kropp, relationer - vuxna saker! Nu vet vi - de stackars barnen har systematiskt blivit förberedda på att de julen 2006 ska bli tvingade att leva utan sin mamma. Hon har velat lära ut så mycket till sina barn som hon bara kunde i tron att hon på det viset skulle visa de hennes kärlek, något att tänka tilbaka på när de saknar henne. En fin tanke och målsättning som tyvärr totalt havererade; det hon lärt ut var att barnen som trodde de hade en mamma som älskade inte var något mer än en falsk förebild som svikit de på ett sätt som ingen annan någonsin kommer att kunna göra. Det är så du kommer bli ihågkommen min vän och det smärtar mig otroligt.

Livet är en gåva på 39,5 miljoner minuter som ska fyllas med innehåll. Vi vet inte vad som händer innan, ej heller efter - varför ha så jävla bråttom? Livet är orättvist eftersom ingen valt att leva och ingen vet på vilket sätt vi kommer att spendera sorg och glädje. Men att avsluta det tidigare än vad det är tänkt är ett slöseri mot de som tycker om dig och som ser upp till dig. Vi som fanns runt omkring; i dina depressionsdagar glömde du säkert bort att vi fanns men vi var där och la ner tid på vår vänskap eftersom vi tyckte om dig och vi trodde att du tyckte om oss..

Ditt namn är för alla ointressant - men jag är arg på dig! Arg på vad du gjort oss och de fina minnen vi har som nu är förevigt nersvärtade med misstanken att du aldrig tog vår vänskap på allvar. När vi ses om 45 år så passa dig jävligt noga för jag kommer att sparka dig på smalbenet riktigt riktigt hårt.. och är det så att du finns i min närhet någonstans så förlåt min brutala ärlighet; du är saknad men minnet av vad du nu ställt till med kommer föralltid att skugga ditt leende. Vila i frid min vän

Nyårsfest med två personliga avslöjanden

Nytt år, ny tid ny strid - välkommen till 2007 bästa bloggläsare.
För ett par veckor sedan satt vi hemma hos Ted och drack Absinthe; en på det hela taget trevlig sprit som hälls över en sockerbit, man tänder eld på den nämna och blandar ner, runt ett par varv med skeden i den brinnande vätskan och så sänker man den med det berömda shotknycket. Denna dryck säljs dock enbart på myten att man blir lite tokig av den; Strindberg konsumerade ett par liter om dagen och franska konstnärer skar kroppsdelar  av sig underruset; hyggliga biverkningar alltså.

Min biverkning innebar förutom två timmar parkbänkssovande och en historisk minneslucka [i normala  fall är ordet minnesbild bättre men eftersom jag inte har någon så är det nog en minneslucka] att jag gick
med på att vara värd för årets nyårsfest.

Därför kom det som en liten chock när jag fick frågan om allt var klart inför festen; typ vilken? Mat var fixat, gästerna bjudna och värden var ovetande; panikångest? Ja, lite faktiskt; försökte tafatt styra om festplanerna till Teds lägenhet men insåg snabbt att hans etta på väldigt få kvadratmeter inte skulle klara 10 personer vid dukat bord och eftersom jag faktiskt aldrig haft en dukad sittning någonsin i mitt hem [vilket  avslöjande eller hur] och jag är 30 år fyllda så ja va fan... saker och ting löser sig, det tar tid med det löser sig! 

Men det fanns stunder jag  faktiskt tvivlade på att jag skulle hinna städa, duka, dekorera, städa, finlira, slänga, duscha och städa lite till. När lägenheten någon timme efter  arbetstid den 30 december fortfarande befann sig i ett oorganiserat kaos hyperventilerade jag i en Ikeakasse mig till sömns och vaknar klockan 7  på nyårsafton och är inte mindre än 10 timmar bak i mitt planerade schema. När Ted, Catherine och Veronica kommer förbi med med maten 1400 vet dock jag att allt kommer att vara färdigt, trots att ingenting ens var halvklart.

Catherine litade på mig, sa hon, medan Veronicas blick när jag sa att det är inga som helst problem - litar du på mig? kommer jag aldrig någonsin att glömma. Men har Vidde lovat, so be - och när tio nyårsfestsugna människor står i dörren klockan 1910 redo att festa in 2007 är allt faktiskt klart. Det krävdes fyra säckar till soprummet, fem till källaren men vem bryr sig. Balkongen tömd, golvet skurat och bestrött med silverstjärnor [som nu ligger i precis hela lägenheten], fönster putsade, ingen disk, toaletten rensad och kylskåpet laddat med bubbel mat och gott - på detta en smakfull dukning på  temat grönt och silver.

Det blev en riktigt lyckad nyårsfest. Maten var god, kvinnorna vackra och männen manliga.. [eller hur!] Alkoholen flödade, alla var glada, musiken livemixades till väldigt sent, dans och massa midnattspussar...

Tack till er alla som var här och gjorde detta till en av mina mer lyckade tillställningar. Jag hade hysteriskt kul, trots att mestadels av disken faktiskt står kvar - jag orkar liksom inte idag; har besök av en liten varelse med en pytteliten hammare som slår mig i pannen ett par gånger minuten. Vi ses snart igen, några av oss förhoppningsvis lite tidigare.. kan vi ju hoppas.. *ler lite finurligt*