Mest för musiknördar faktiskt..

Jag hade en ändlös diskussion med en gammal kollega från min radiokarriär om vad som egentligen är bra musik. Det är en diskussion som gjort många till ovänner genom åren - och ändå är svaret givet. Bra musik är den musik som lyssnaren anser njutbar under en period av tid.

Min kollega har lagligt laddat hem en låt med skånska Kobojsarna, "En sång om ingenting" som är precis vad den heter - ett par synthar som dunkar på med en deephousetrumma i 150BMP och som aldrig släppts om inte Basshunter haft sina 15 minuter under somaren 2006. Det är musik för stunden och som fyller sin funktion. Men kommersiell musik är något som det ska ses ner på. När en musiker gör något för att tjäna pengar är det fult. Det ska vara independent och nyskapande.. trasiga frisyrer och distade gitarrer och en fucked-off-attiyd.. för att summera för en storstadsbo i Sverige - det ska vara Nöjesguiden hjärta Musikbyrån för att få lov att kallas bra musik.

Min ståndpunkt är enkel - krossa musikelitismen! Vad gör Pete Doherthy till en bättre musiker än Basshunter? [Den ene sniffar koks på en naken Kate Moss och den andre dansar på en trampbåt i Malmö kanal med sin bot men bortsett från det?] Men att lyssna på Pete är creddigt, att erkänna att man gillar Gunther eller Basshanter är nördigt..

Skulle Jones & Giftet förevigt sitta vid Vätterns strand framför att leka manodepressiva självmordskandidater i Kent och leva gott på bankräntan resten av livet? Håkan Hellström som räknas av kollektiva musiktyckareliten till en av landets bäsa artister säger att han inte bryr sig om pengar.. samtidigt som han har ett av Sveriges högsta gager; varför? För att tjäna pengar såklart! Det tar tid och känsla att skriva en låt. Om den sedan framförs av en göteborgare med damp som egentligen skulle stannat bakom trummorna i Sveriges mest överskattade poppojksband eller programeras in av en nörd på Dreamhack - who fuckin cares? Alla är där för pengarna! Dregen vill tjäna pengar lika mycket som Brian Litrell från Backstreet Boys.. Vem gör bäst musik? Om du ska vara ärlig? Det finns inget svar!

Det som däremot finns är begreppet anti. När det kommer ett creddigt och av finkulturen godtjänt band kommer det motreaktioner som är anti. Ingen punkare gillar schlager, men frågar du vilken punkare som helst svarar de att bästa låten är Magnus Uggla - Johnny The Rocker.. den var anti och den låten har man lärt sig att man måste tycka vara bra - för inte kan en hipp punkare erkänna att hon sjunger med i "Tusen och en natt".. När den vanlige musiklyssnaren inte riktigt förstår varför The Hives och Babyshambles skulle vara bättre än allt annat åker man och kollar på Rydell & Qvick.. 1998 hette det mest hypade bandet The Concrets, antibandet som vi kommer ihåg är Hjalle & Heavy från bandet Mimikry..  

Bra musik är den musik som lyssnaren anser njutbar under en period av tid. Stäng ner Musikbyrån!


Kommentarer
Postat av: Puttski

Nä det ska vara svårt, jobbigt och public service. Lyssnade på P3 i bilen häromdagen och var tvungen att byta kanal innan jag siktade på närmsta träd. Antingen börjar jag bli gammal eller så har musikproducenterna fruktansvärt dålig smak......

2007-01-10 @ 12:41:56
Postat av: Nicco

varför käka på Mcdonalds ifall man har råd till en 3 rätters middag på årstiderna ??

2007-01-10 @ 16:26:54
Postat av: Rocco

Bra inlägg Nicco.

2007-01-10 @ 23:51:38
Postat av: vidde

nicco: man kanske hellre väll ha en ElMaco istället för toast skagen, salmonellakyckling och creme brulé.. eller jag vet inte..

Postat av: Nicco

Skall tänka på det nästa gång vi bjuder dig på middag ..... eller jag vet inte ..

2007-01-16 @ 09:30:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback