SJ ljuger - men ingen reagerar

X2000 - detta SJs flaggskepp som fraktar tusentals svenska medborgare, och ett par andra också, genom Svea Rikes grönskande skogar och bördiga åkrar varje dag nästan dygnet runt.. X2000 - resultatet av ett kämpande folks vilja att ta sig från punkt A till punkt B snabbare än bilen och billigare än flyget.. som kopplar trådlöst bredband till förstaklassresenärer och som har 40kr för en halv fralla och surt Zoegaskaffe utan påtår - men en halv paprikaskiva får man..

Och så kan man boka mobiltelefonfritt i sin kupé.. Det är helt ok att sitta och småsnacka med en kompis som sitter i stolen bredvid. Om det är en kompis - är det någon man inte känner ska man vara tyst för annars är man full och narkotikapåverkad i andras ögon - vaddå - snacka med en okänd människa som ska sitta 3timmar bredvid en? Nä - det kan man väl inte?

Snacka med kompisen går bra, men varför då inte i mobiltelefon? Jag har skrivit om det förr [
läs här] men största anledningen är att vi människor är så in i helvete nyfikna. När vi hör en hel konversation kan vi tjuvlyssna men när vi inte hör vad andra parten säger, det är då vi reagerar. Så för att tillfredställa folket har man på X2000 mobiltelefonfritt i utvalda kupéer och köper reklamtid på TV för att tala om det.

Det tragiska i SJs reklamkampanj med en lätt sönderblonderad 17årig tjej som babblar i vad som ska illustrera hela resan är att det är helt omöjligt att göra så. Har du någongång försökt snacka i mobiltelefon på Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg - stambanan Malmö - Stockholm. Vi snackar södra Sverige, rikets infrastrukturs högborg.. ja, ni samer har LKAB, surströmming, Pite havsbad, lite innebandy och hembränningsapparater och mer?

Det är 2006 - vi har vapen som kan utplåna planeten på ett par minuter, GPS kan lokalisera mig vart jag befinner mig med mindre än 2 meters felmarginal, vi planerar chartertrafik till månen, mobiltelefoner inte tjockare än mina 6 övertrasserade kreditkort som rymmer 1,5 timmes illegalt kopierad film, Anna Book har gjort comeback, 24 burkar starköl kostar 7EUR på www.calle.dk, Alexandra ringde mig på mobilen från New York och det lät som om hon var hemma på Limhamn..

..mediekåta Linda Skugge har inte varit på löpsedel på länge så nu tar hon betalt för att folk ska läsa hennes blogg - ett nytt djärvt grepp som gav henne ett par spalter i gratistidningen Metro.. men vi kan inte sitta på X2000 - nationens stolthet på räls och prata i mobiltelefon. Så varför denna lögn? Ytterligare en vilseledande manöver av staten - vi talar om hur bra vi är och idioterna tror på det.. svensken ifrågasätter ju aldrig.. det är dags nu!

Vad är upp med all denna usla musik?

Det finns en drös födelar med att jobba helger - den största bortsett från att man kan hämta sin dotter lite tidigare från skolan är att man faktiskt kan vara ute på stan som en helt vanlig arbetslös - käka luncher med polare, spana folk, trängas med pensionärerna på Coop när de öppnar 9:00, dricka Cafe Latte i pappmugg.. dock inget gott som inte har något negativt med sig..

Eftersom man är hemma får man reda på lite mer om sina grannar. Jag har en granne snett upp till vänster som väckte mig ur mitt slummer med musik.. I normala fall brukar jag hämnas genom att spela tysk industitechno eller holländsk progressive house [monotona trummor med 160slag per minus alt. 340 synthtangentsnertryck per samma minut för dig som inte förstod mig] Efter 3 minuter på 1/3s volym har "grannen" sänkt sin stereo.. men efter ett vansinnesutbrott i helgen som resulterade i svart rök i hela mitt vardagsrum så fungerar inte detta längre.. högtalarna sprängdes..

Således har jag i förmiddags genomlidit Absolute Blattegnällsång volym 1 till 14.. Tänk att det idag, 2006, finns kulturer som envist lyssnar på dålig musik. Sparka på mig nu och misstolka mig om ni vill - allt behöver inte låta som Westlife eller Nine Inch Nails, för att nämna ytterligheter, men det jävla balkanskitet med en gnällig balalaika och dragspel och en fet kärring i huckle som klagar om hur svårt det är att få hem getterna från bergen varje kväll - jag spyr på det! Det finns inga toner, ingen melodi - men Jugoslave... förlåt.. "före-detta-jugoslaver-numera-bosnier-kroater-serber-whatever" är långt ifrån ensamma. En massa JallaJallatoner från Bin-Ladenland om Mohammed och hans turbaner hittar man också i huset. Samma gnälliga ostämda intrument.. känner man för att käka en kinamatsbuffé till lunch så är det kinesplingplong i högtalarna så biffen med purjolök vänder halvvägs ner i magsäcken

Visst är det roligt med det musikaliska kulturarvet - själv brukade jag blanda ut mina ovan nämnda hämndaktioner med Eddie Meduzas "Vresa opp fettan kärringajävel" mest på skoj och visst är JallaJallamusik och serbiska bergsklättrarlåtar kul i rimlig dos.. men istället för att skicka fredsbevarande styrkor till oroshärdarna i världen, skicka en stämgaffel så de kan stämma sina instrument - fattar väl jag att man blir trött på plingplonkandet och skjuter ihjäl folk så det blir tyst. Själv längtar jag tillbaka till mitt jobb..

Expressens förakt mot det svenska språket

När är man expert? Frågan blir uppenbar när man kollar in Expressens glasstest. [läs här] Man låter ett par barn testa årets nya glasssorter med rubriken "Expressens unga experter sätter betyg på alla nyheter". Ungarna äter kanske till vardags två glassar i veckan, är de experter för det? Jag tar två glas whiskey i veckan men ingen skulle klassa mig som expert för det? Expertpaneler finns i TV och radio, men de består allt som oftast av avdankade profiler som ställer upp för att krampaktigt hålla sig kvar i rampljuset - hur mycket experter de är spelar ingen roll för om man talar om att "så här är det" för en inte-ifrågasättande publik så blir det sanning. Talar du om att "Vår produkt är bäst" tillräckligt många gånger så går alla så småningom på bluffen - varsågod - PRbyråernas första och bästa knep helt gratis!

Orden tappar betydelse, en expert för mig är någon som kan och vet om en specifik sak.. som vet lite mer än alla oss andra.. vad kan Expressens unga experter om glass som inte jag kan? Eller är man automatiskt en expert när man känner reportern och får följa med till stora tidningsredaktionen första dagen på påsklovet och äta glasspinnar?

Frågan till Expressens redaktion är väl när ni som media ska ta ansvar för var ni skriver? Vilket ansvar har ni för att ordens betydelse suddas ut med er tabloidtidning som första flaggskepp?

Killen som höll sitt stånd

Det pratas en hel del om fildelning.. det jagas nätpirater som skickar filmer och musik över internet. Det är inte lagligt att utan tillstånd kopiera upphovsrättsskyddat material - det är inte heller lagligt att som Antipiratbyrån registrera IPnummer hos användarna och polisanmäla, ett litet skönt moraliskt och lagligt moment 22.. Men fildelning innebär så mycket annat än bara .mp3 och .mpgfiler. Man hittar nya vänner att kommunicera med.. kontaktnät skapas.. gemensamma intressen hittas och nya intressegrupper skapas.. och allt detta är givetvis bullshit eftersom alla i slutänden bara vill ha gratis film och musik, precis som när man på 80talet kopierade VHSfilmerna man lånade på Videoteket eller kompisens senaste kassettblandband.. Men med internet är det lite annorlunda..

För att kunna ladda hem måste man dela med sig och för dig som mot all förmodan aldrig gjort detta betyder det att man vid programmets installation bestämmer vilka mappar på datorns hårddisk man ska göra publika, dvs vars innehåll man delar med sig. Nybörjare är ofta ivriga att komma igång att nyttja programmet och tänker i vissa fall inte sig för ordentligt utan delar ut antingen hela sin hårddisk eller mappar man helst skulle vilja ha privata. Ibland händer inget konstigt - ibland får det katastrofala följder.. både för utdelaren och för nerladdaren..

Min kompis, låt oss kalla honom Frans-Anton, satt och letade efter en låt på fildelningsprogrammet DirectConnect och kopplade upp sig mot en användare som hade den önskade filen. Nyfiken som Frans-Anton är upptäckte han snart att användaren delat med sig större delen av sin hårddisk varvid slutsatsen "nybörjare" drogs. Vant sökte han sig till mappen "Mina dokument" - varför vet jag inte men tydligen är det rätt vanligt att privat material lagras i denna mapps underkataloger. Under "Mina Bilder" laddade han ner en bild och såg datorägaren och dennes flickvän. En vacker sådan dessutom - att datorn hade manlig ägare var tydligen inget att ta miste på.. sen hittade han en mapp som hette "Eget Mys" innehållande i runda slängar 300 bilder.. Frans-Anton kände den här känslan av att: "jag måste ladda hem och titta lite".. det kan ju vara så att det ligger lite privatare intimare bilder.. och även om Frans-Anton inte är svältfödd så är det alltid lite spännande med att vara tjuvtittare..

Resultatet: 300 bilder med hemmaporr för den egosexuelle - 300 bilder på datorägarens snopp i olika miljöer.. hemma, utomhus, i varuhus.. slakt och hårt - om vartannat.. av flickvännen inte ett spår.. kanske var det hon bakom kameran, det förtäljer inte historien.. Frågan är om det var meningen att mappen skulle bli publik.. och om Frans-Anton är den ende som laddat hem alla 300 snoppbilder.. och om ägaren sitter någonstans i Sundsvall och garvar gott..

Hundutställningar är nazistpropaganda

Är den västerländska tamdjurshållningen är ett nazistiskt påfund som skapats som ett rumsrent indoktrineringsforum? Frågan är uppenbar när man i skånska gratistidningen Spegeln läser Gunnar Kvants kolumn om hundutställningar:

"Varför har man då en utställning där man springer i en ring och visar upp sin hund? Hela tanken är egentligen att att man ska få lite hum om hur uppfödarna har lyckats med att bibehålla rasstandard, begränsa sjukdomar och avla bort fel på hundarna. Har en uppfödare problem med att många valpar i en kull får till exempel bettfel eller höftledsfel och dylikt så är det ju bra att man undviker dessa kullar med dessa föräldrar samt att man undviker avel på valparna. Sköts detta så kommer raserna att bli bättre, friskare och starkare med tiden."

Ha citatet ovan i minne och byt ut hund mot människa och sätt ett Sieg Heil efteråt - hur smakar det i munnen? Den nazistiska raspropagandan och önskemålet om en stark renrasig arisk krigare, utan felavlade judenäsor och zigenarfötter. Avla bort de drag som kan härledas till lägre missanpassade raser och individer, har du en defekt - för inte dina gener vidare! Leve de rastrogna avlarna - förskjut blandningar mellan raserna.. Rasstandard - vad i helvete är det om inte en nerplitad ideologisk idé om att dela in en livsorganism i olika fack och döma den därefter?

Gunnar Kvant avslutar sin kolumn med "På hundens sida som alltid" - gäller det de rasblandade hundar också? Vän av ordning kan ju också ifrågasätta skribentens politiska hållning - en rashetsare av denna rang lär knappast vara annorlunda när det kommer till människor..

För övrigt är det mycket snack om djur. Djur har fått en högstatusstämpel som är vissa människor aldrig förunnade. För visst är det lättare att engagera sig i minkar uppfödda för slakt och för höns i för trånga burar än Folke 56år uteliggare och smutsig. En gorilla har tydligen fått ungar nyligen och tidningarna får orgasm för att nu har den lille minsann börjat bajsa och amma - vad hände med Astrid som ligger på långvården utan möjlighet till en daglig dusch eller ett fungerande socialt liv? Nänä - leve djuren.. eller?


Linedance och KarlstadMarior

I fredags var det personalfest. Saffy Mjaoth hade naturligtvis hårat ner min kavaj och tid för kemtvätt fanns inte.. hittade inte ens en kemtvätt på nätet.. hur svårt ska det vara? Hittade en gammal klisterpapprulle från H&M i en låda och rullade den lite över axlarna - fungerade kanske inte tillfredställande men trots allt..

Limhamns folkets hus - tre rättters, öl, 50 personer i företaget jag aldrig träffat.. och linedanceuppvisning.. fördomarna haglade tätt bland personalen trots att Lindströms i Lomma, som genom värvningen av mig kommer att bli sydsvensk ledare på kakelförsäljning och bubbelkar, startade som en traktorfirma. Annika och Louise som dragit igång festen hade lyckats dölja det bra - även om de flesta genomskådat det hela.. efter förrätten var det naturligtvis dags för oss att lära oss lite linedance-steg..

höger ben ut, upp med benet och klappa med vänster hand, ner med ben ut till vänster, upp och klapp, stamp fot höger, stamp fot vänster, höger ben fram - släp vänster ben fram, höger ben fram - släp vänster ben fram, gunga på två, gunga på tå, klackarna isär och ihop, två steg diagonalt - klapp, två steg vänster vänd 90 grader vänster och repetera...

Det sitter kvar.. attans.. det var faktiskt riktigt roligt. Sen blev det en massa öl och god mat, snackade med Maria som sitter i telefonväxeln. Enligt Moner stödde jag hysteriskt på henne, min egen version är att det var kul att snacka med någon man aldrig träffat förr - dessutom gillar hon rockclimbingkillar som surfar.. men hon är jättesöt.. och väldigt lik min kompis Maria.. som också kommer från Karlstad.. undrar om de klonar söta Marias i den stan..

Början på ett nytt liv för Vidde

Åkte upp med Amanda till sin mamma idag. Imorgon är det nämligen premiär. Nå, lite annorlunda från forna tiders filmpremiärer med Bindefeldt, Shimoda och gratissprit - det är dags för mig att jobba i butik fredag, lördag och söndag.

Har insett att ni trogna läsare inte fått reda på mycket om mitt nya jobb - sedan tio dagar tillbaka är jag säljare på Lindströms Bad- och Kakelvaruhus i Malmö och vi kommer tillbaka till det i senare bloggar men kan ju säga att jag hamnat på ett härligt ställe med trevligt folk - personalfest imorgon.. Men till skillnad från min förre chef som tyckte att jag skulle jobba för mindre pengar än min föregångare trots att jag gjorde bättre och mer jobb har jag hamnat i himmelriket. Det var ju meningen att jag skulle få en inlärningsperiod, skugga säljarna och lära mig men jag tyckte det var lite waste-of-time och dag två var jag självgående i butiken. Jonas kom fram efter någon dag och sa att han var riktigt imponerad över hur jag skötte mig - hur många chefer talar om det för sina anställda.

Det är mycket att lära sig, men jag tror man lär sig bäst genom att göra och fråga de som är mer invana. Sen är det underbart att komma till ett företag med rutiner och ett färdigt koncept - allt känns helt ok just nu, och detta kommer att bli hur bra som helst!

Tills jag kom till Burger King på Malmö Central då min verklighet rubbades lite. Jag har handlat av henne förr, men idag insåg jag vilken otroligt vacker tjej Malin är. Helt vardagsvacker i sitt långa hår, sådana där ögon man bara vill försvinna ett par timmar i.. Till min fasa insåg jag att jag var tvungen att beställa plusmeny och övervägde dessutom Kingwings bara för att få förlora mig i hennes ögon ett par extra sekunder utan att bli klassad som ett stirrande pervo. Jag köpte två SvampBob Fyrkant figurer i stället och insåg vilken fegis jag egentligen är.. hur svårt är det att säga till en tjej hur otroligt vacker hon är och att hon lyste upp min dag lite extra.. tydligen väldigt svårt.. även för mig.. attans..

Min modiga dotter - älskar dig

Min dotter tränar gymnastik en gång i veckan. Hon började för ett halvår sedan och tycker det är jättekul, så där mycket grund har hon inte, nybörjare på allt kan man säga. Jag tränade pingis och gympa som liten och hennes mamma testade lite fotboll men mer än så är det inte. Hursom är det nyttigt att röra på sig och så länge det är helt frivilligt är det bara att uppmuntra.

Så idag var det dags för första uppvisningen. Amanda var pirrig hela gårdagen och gick igenom sina danssteg i sitt rum bakom stängd dörr och hela hon var full av energi när vi gick till Baltiska Hallen i  ett vårsoligt Malmö. På plats märkte jag att det var rätt mycket barn och föräldrar på plats - 500 pers cirkus,  gymnastikföreningen var då lite större än jag vetat och överallt fanns dedikerade "Soccermums"  vars väninnors barn var där med sina män och sambos och käcka hejjarop och Vidde kände väl sig så där inte-alls hemma i sällskapet. Inte sektmässigt men inte långt ifrån, jag har aldrig engagerat mig så mycket i föreningsliv eller idrottsvärld men jag gick i tanken tillbaka och mindes GK Gymnasten; trapets och ringar - där var jag kung.. eller rätt över medel.. Jag var med på EN uppvisning, jag hade röda shorts och gul tröja. Jag tror att jag hade ett rött svettband i pannan också..

Men nu var det Amanda - programmet bestod av ett inövat koreograferat dansnummmer, trodde jag. Det var en uppvisning av en väldans massa gymnaster mellan 4 och.. 15 kanske.. 16.. och temat för uppvisningen var Sagan Om Ringen. Amanda var en älva som dansade, pappa var så stolt men nä, jag knuffade inte grannen i sidan: "titta, min dotter" men nog grät jag en svätt inombords.


Dansen tog slut och älvorna stannade. Nu kom överraskningen - de skulle göra kullerbyttor, handstående och hjulning - jag visste bara om dansen! Amanda är duktig, men hon kan inte hjula, handstående
kan hon ju inte heller. Men det sket den lilla sexåringen fullständigt i! Inför 500 på läktaren gick hon ut och i följljus gjorde hon så gott hon kunde, det blev en liten vurpa.. tre stycken.. och lite segt i uppsparken och en hel del hjälp men det gick.. nästan.. hon försökte och brydde sig inte ett spår om hur det gick. Min lilla fegis som gömmer huvudet i min famn när det kommer ett läskigt ljud i Björnes Magasin springer in och gör sin grej!


Hon sprang fram till mig efter uppvisningen: "Pappa jag vågade försöka hjula" - hela ansiktet strålade glädje och hon var så stolt. Men, tyckte jag och frågade varför hon inte berättat: "Det var ju en överraskning så klart". Men att du vågade.. "Du har ju sagt att man ska våga och jag ville våga". Älskar dig min dotter, pappa är mycket stolt.


--->
Fotnot: En liten tanke till min hjärtvän Anna som igår passade på att svälja en 5cm jeansnål när vi pratade i telefon igår. Förlåt för alla "Nål i hösäck"skämt. Älskar dig med! Glad att den kom ut som den skulle. Ses snart