Katastrof? Ja faktiskt

För en vecka sedan lämnade jag in min lilla ögonsten LG U880 på reparation.. efter att ha stått på 3s väntelista på en lånetelefon under de tre sagda veckorna en reparation av chassit [jo, det heter tydligen så även på en telefon] i närmare två månader bestämde jag mig för att nu fick det vara nog, laddade upp min gamla NEC och lämnade in den. I tisdags kom den tillbaka, två veckor tidigare än beräknat och hel och fin där den skulle vara - all heder åt 3.

Problemet som sedan uppkom är inte 3s problem utan mer mitt eget.. eftersom bilder och kontakter ev raderas vid en reparation såg jag till att lägga en backup på just denna emininenta ögonstenswannabee till dator med hjälp av ett synkroniseringsprogram. Det är här som dagens varning kommer in i bilden. Problemet med detta synkroniseringsproram är att man måste alltid komma ihåg hur de är iställda, dvs vad som ska synkroniseras mot vad. I mitt fall, och jag skyller på att jag är svart med diabetesdiagnos, lyckades jag synka mitt tomma mobilminne mot datorns backup med 250 namn, telefonnummer, epostadresser och födelsedagsnoteringar.

Vill hitta en annan syndabock.. men lär inte göra det. Tillvägagångssättet får istället ses som en vinterkräksjuka där allt gammalt rensats ut och man förbereder sig inför ett nytt år.. Så om jag glömmer att ringa dig på din födelsedag, 22 november 2006 var en ödesdag i mitt mobila och sociala liv - men vi fixar detta med; det kommer ta lite tid men vi fixar det!


Djupt inne i fiendeland

IGÅR
Oavsett vad som står för datum i bloggen - när detta skrivs ligger jag i en dubbelsäng, ensam men dock, i staden Haderslev, södra Jylland - Danmark. Tog 4 timmar med bil genom ett regnigt Danmark, över tre broar gick färden.. känns lite skumt att kunna ta bilen över tre sund men det gick tydligen helt ok eftersom vi är på vår destination Hotel Harmonien. Bloggägaren är här för att fördjupa sig i kunskaper om badrumsmöbeltillverkaren Dansani - imorgon är det dags för en heldag i fabriken så vi ser för egna ögon hur tillverkning av möbler etc går till.  Men efter en lång resa satt det bra med lite mat.. och gott blev det minsann med en fyrarätters med tillhörande välkomponerade vinval varpå vi sedan satt och diskuterade badrum och säljstrategier ett bra tag innan vi alla insåg att det är en dag imorgon också. Stort tack till Dansani för en riktigt trevlig kväll.

Klockan är nu rätt mycket och jag ligger mätt och belåten.. mitt liv är rätt bra just för tillfället trots allt som hänt under den senaste veckan. Jag håller mig till mina tabletter som i sin tur håller koll på mig - äter jag ngt jag inte borde gör det så ont i magen att jag så småningom kommer att lära mig vad jag kan äta och inte. Dagens gourmetmåltid minus allt gott vin från tidigt 90tal är inga större problem, om jag inte besöker södra Jylland ofare. Imorgon är det en heldag i fabriken som gäller - men nu ska jag sluta mina ögon och le litegrann - för jo, mitt leende är faktiskt tillbaka - trots att trådlösa nätverk som man kan snylta på
inte verkar existera i denna del av världen.. därför är detta lite inaktuelt.. men va fan, en blogg ska dokumentera livet och jag lever nu

IDAG
Tidig frukost och sedan iväg till Dansanis badrumsmöbeltillverkning - ett imponerade bygge med imponerande logistik och tillverking, gillar verkligen deras möbelserie Calidris Natura men än mer den kulörerade nyheten som släpps nästa år - snart börjar det bli dags att lämna hyresrätten och inreda sin egna lya. Efter en hel fabriks- och produktgenomgång bestämde vi oss för att åka vidare ett tyskt alkoholvaruhus.. helt sjukt - hit åker dansken för att köpa sprit och öl billigare än, ja fan vet.. öppettiderna är generösa - vad sägs om dygetruntöppter under hela december måndag till lördag.. Nu är det som så att jag måste skära min alkoholkonsumtion lite, men en flaska Absinth saknade jag fram tills nu i mitt barskåp..

Nu är jag hemma hos Saffy Mjaouth, Amanda är hos farmor och farfar.. tillbaka i verkligheten laddad med energi för försäljning, att besöka sina leverantörer är viktigt av många anledningar främst för att få en inblick i tillverkning och tänket bakom produkterna. Sen ger det också ett andrum i vardagen som ger en ny kraft att gå vidare


Min dotter kan läsa

Tog nya blodprover idag. Min doktor ville egentligen lägga in mig i torsdags men hade varken lust eller möjlighet till sådant. Jag sa att jag gärna kunde inställa mig under helgen men vi kom överens om att jag skulle börja knapra piller och lämna lite blodprover idag.. och jävlar vad blodprover jag gett de senaste dagarna. Vill bara passa på att tipsa Malmöbor.. att om ni vill välja en underbar vårdcentral - gå til Hindby, där finns personal som verkligen bryr sig - tack alla..

Proverna idag visade inte några jättekul siffror, men jag har sänkt mitt glykosvärde i fasteläge från 26 till 14 - detta genom att tugga vita kul piller och genom att slutat med läsk och allt för mycket sånt som är gott. Jag är hoppfull inför framtiden men jävlar vad gott det vore med sockervadd, sockerdricka och allt annat jävla sött..

Ikväll var det liten milstolpe.. efter att ha lyckats bada dottern och faktiskt frivilligt fått henne att klippa tånaglarna hade hon en liten överrasking. Jag la mig i sängen och så kom hon och läste en godnattsaga för mig.. en riktig saga, ur en riktig bok.. en stolt pappa grät faktiskt en liten tår.. min lilla flicka läser för sin gamla pappa.. om 60år läser hon tidningen för mig medan jag ligger på en brits och ruttnar bort.. men nu tar vi en dag i taget och jag blir allt mer stolt över min bebis för var dag.

80tals feel-good

Mitt i all diabetesdepression måste jag få dela med mig av lite feel-good.. Jag och Amanda tittade på vilka elektroniska leksaker jag hade när jag var liten. Gör det du också - klicka här och kolla länkarna ner till vänster. Missa inte länkarna inne i textmassorna - de kan leda dig till riktigt sköna trippar back in time. Också värt att notera är att när Amanda såg bilden på Lille Professorn fick jag reda på att de används tydligen fortfarande..

Men jag måste ge er ett par nostalgiklipp!







En dag in i det nya livet

Man får onekligen något att tänka på när man drabbas av verkligheten. Det är inte så att jag sprungit och blivit religiös på något sätt men livet är utmätt och vi har givetvis en möjlighet att påverka det åt alla vilket håll vi själva vill. Det är ju inte så att jag fått en dödsdom över mig som jag inte kommer att klara mig undan. Mitt liv kommer att fortlöpa precis som innan med enda skillnaden att jag måste värdera min kost och mitt livstillvägagångssätt från ett annat perspektiv.


Sitter på tåget hem. Skulle egentligen varit inlagd och observerad men som min doktor sa när jag ställde den antagande frågan: "visst kommer jag att dö inom tid nog men knappast av diabetes innan helgen är över" - nä! Hade redan sjukat mig från jobbet men bestämde mig för att jobba trots allt - jag är ju inte sjuk! Känner mig precis likadan som igår - det är ett par siffror på ett papper genererade av blod som klassat mig som sjuk. Visst, blodet tillhör mig och det är inte friskt tydligen men jag känner fan ingen skillnad. Annorlunda hade det varit om man mått så illa att man inte kunnat stå upp - då går man till doktorn och får medicin och så kan man stå igen. Men vad är detta? Behandling för en sjukdom som inte påverkar mig? Nå, min chef undrade om jag orkade jobba - vad är alternativet - sitta hemma och gräma sig över något man inte kan göra något åt? Lika bra att fortsätta leva.


På väg hem till Amandas mamma gjorde vi ett snabbstopp hos minmormor som fyller idag - åt en smarrig räkmacka med tillhörande Ramlösa; det var det första jag ätit på nästan ett dygn, har levt på vatten och tabletter vilket givetvis inte är hälsosamt på något sätt men jag har helt enkelt inte aptit.. men maten gav mersmak. Just nu flyger mina tankar, när de inte handlar om att ha ihjäl ungarna i vagnen som hoppar runt mellan sätena och tror att de äger vagnen medan turkföräldrarna sitter och babblar på ett läte som jag inte förstår, mest på iskall Coca Cola, en blodig entrecôte med hemmaslagen bearnaise, baconlindade ångkokta brytbönor och nyfriterade pommes frites med flingsalt.. som dessert en 12årig whiskey och en cubacigarr.. Verkligheten är väl 2 liter Perrier, en genomstekt kyckingfilé med maizenarrett broccoliavkok och nykoktstavskuren kålrot och äpplejuice med en kanelstång i till efterrätt. Det sägs att diabetes är en välfärdssjukdom och ett i-landsproblem - är väl beredd att hålla med på samtliga punkter.


Adjö till igår, välkommen till morgondagen och resten av ditt liv

Det finns tillfällen då vi känner oss odödliga; ingenting kan gå fel och världen ler mot dig - och så finns tillfällen då du är mycket mycket liten. Idag är jag riktigt liten.. det hela började för två månader seda när jag kände att jag började få problem med att greppa saker - jag tappade mer och mer känsel i vänster hands fingrar. för en vecka sedan spred det sig till höger och då tyckte t.o.m. antisjukhusgenen i mig att nu kanske det var dags att kolla upp hur landet ligger och hur sjukt det egentligen är. Via telefon fick jag reda på att det lät lite som reumatism men att ett par prov skulle bringa klarhet..

Det gjorde det också.. väldigt mycket klarhet.. men trots att jag idag spenderat 10 timmar på vårdinrättningar har jag fortfarande inte fått någon klarhet i vad som egentligen är fel med mina fingrar - ska bli röntgad och utsatt för vidare provtagning imorgon.. däremot upptäckte man hysteriska mängder ketin och glykos i mitt blod.. väldigt mycket glykos - normalläge för mig skulle ligga runt siffran 4.. Vidde ligger idag på 26.. med ett blodtryck på 160/110 och blodvärde 170+..
 
"Har du inte haft diabetessymptom tidigare?" är den frågan folk ställt mig under hela dagen.. svar nä.. visst har jag kissat en massa men dricker man 5liter vätska om dagen så är det väl naturligt? Varför jag dricker - för att jag är törstig.. är man butikssäljare pratar du hela arbetsdagen och då blir man torr i munnen.. jag svettas mycket och då blir man också törstig.. Hade jag bara känt mig sjuk hade domen idag inte kommit som en överraskning men att söka för ont i fingerleder och släppas ut från UMAS med diagnosen diabetes är en rätt kraftig pungspark..

Nu gäller det att ändra sin livsstil till det bättre.. bättre mat, mer regelbundna måltider, mindre stress och en gnutta mer motion.. men jag är ju inte sjuk.. den bästa kosthållning är en diabetikers säger många och jag är bered att hålla med.. men jag har lite svårt att inse att jag är precis lika sårbar som alla andra - ett slut på min egotripp och lika smärtsam som viktig..

Ett nytt kapitel har inletts i mitt liv och det är bara att välkomna, oavsett om jag vill eller inte!

Söndagförmiddag

"Nä, det är inget fel på honom, han ska se ut så, han är neger" sa Martin till sin son. "Och du ska passa dig för jag äter barn till middag" - stackars barn - inte konstigt att han började gallskrika när jag lyfte upp den sjumånader gamla krabaten - det hade jag också gjort i det läget. Min älskling Annas bror blev surprisad igårkväll. Han trodde att han och hustrun skulle ut och äta en romantisk middag på en Italiens restaurang i Ystad; vilken visste han inte men det blev andra planer då vi väntade på honom med en överraskningsfest. Martin - du är en mycket förvirrad och sjuk människa men vi tycker om dig för den du är.. ibland!


På väg hem träffade jag Pierre och Julia. Julia först runt topless på perssonen i Ystad och sen fortsatte det på tåget - Pierre i sin tur sjöng The Attics "In Your Eye" för mig men när han insåg att han inte skulle få ligga med mig så började vi snacka mode och inredningar istället. Ystad är ett mycket speciellt ställe..

Vaknade och åkte till 3s kundcenter på Triangeln. Killen bakom disken var ungefär lika bakis som mig men fick faktiskt bättre service av honom än någon av hans nyktra kollegor lyckats med de ter gånger på två månader jag varit där lyckats ge mig. Min lilla ögonsten LG880 är i behov av akut garantiåtagande; vi får väl se om det tar längre tid än 3 veckro att få den lagad.


Sen stressade vi till Coop, kylskåpet är ekande tomt och från imorgon kväll är det dags att leva lite mer hälsosamt. Annars har dottern hotat med att anmäla mig till bantningsprogrammet "Du är vad du äter"; visst har jag en exhibitionistik ådra men att gå en diet på bovete och mungbönor tänker jag inte göra. Läste att en innekrog i Stockholm serverat salmonellasmittade mungbönor förresten. Nä, men det är ju inga fel med att försöka äta lite bättre och skära ner på det som inte är så nyttigt, men varför ska onyttigt vara gott? Varför hellre ett gelehjärta än en bönstjälk? Varför hellre en negerboll än en havregrynsgröt? Vi låter en australiensare besvara frågan: " I believe the junkfood takes so good because It's bad for you" / Darren Hayes


Jag och min laptop

När denna text skrivs sitter jag på bussen. Året är 2006 och än så länge är trådlöst nätverk på bussarna bara en vision om man inte vill pluga in 3telefonen i datorn.. men även en laptopsgeek som jag tcker att en 15minuters resväg inte nödvändigtvis måste innehålla internetuppkoppling. Innan jag hamnade på bussen satt jag på McDonalds och tog en morgonfika. Där satt tre andra laptopidioter som sörplade kaffe och åt EggMcMuffins.. Varför tar vi med oss datorn på buss, tåg, snabbmatställen, sitter och skriver, jobbar, kollar film eller bara sitter och försöker se viktiga ut med sina mer eller mindre batterikrävande maskiner? Därför att vi kan! Det är inte krångligare än så.


Det är kanske att ta i att kalla det livsstil och en kan ju fundera på hur sunt det är att spendera så mycet tid framför bildskärmar och med öron pluggade av öronsnäckor med mp3ljud och bluetoothapparater men hur sunt är det att ta bilen til gymmet för att gå på rullband? Eller hänga på H&Ms dörrar 5timmar innan en designerkollektion släpps bara för att en timme senare lägga ut sina nyinköpta varor på internet till försäljning? Eller titta på bantningsprogram på TV medan du trycker i dig ostbågar och CocaCola? Det finns mycket osundhet i världen och laptopanvändande i offentliga utrymmen är bara en av många.


En del av oss tycker det är kul med teknik, vi vill gärna ha den senaste mobilen även om det efter en månad springer runt en massa 15åringar med samma produkt. En snygg mp3spelare inger ingen teknisk högstatus idag när det finns i var mans ficka. Men en laptop är fortfarande lite yuppie.. fortfarande lite ball och lite.. "ahh, han sitter med en dator i knäet". tror han att han är något eller är det kanske rent av så att han faktiskt är det.. Tycker du det är fjantigt? Ja det är det, men du har säkert en del fjantigheter för dig också; skillnaden är bara att jag har en laptop på bussen, det har inte du!


Skärp dig för fan Christer

Under min luchbuffé igår läste jag ett SMSinlägg i tidningen Metro inskickad av signaturen Christer:
 
"Alla låga löntagare, de som lever på A-kassa ska strejka mot dåliga moderater. Vi kräver ny regering."

Om man kollar lite närmare på texten upptäcker man en meningsbyggnad som inte är av denna värld. Visst förstår vi kanske vad han är ute efter, men hur uttrycker du dig Christer - det går ju inte att ta honom på allvar! Vad är låga löntagare? Vad menar du med att leva på A-kassa? Man ska inte leva på A-kassan; A-kassan är inget statligt bidrag utan en hjälp för människor mellan anställningar. Jag har levt på A-kassan och det hoppas jag aldrig att jag ska behöva göra igen men jag såg det aldrig som en inkomst! Man lever på pengar från arbete och inget annat.

Vi lever i en demokrati och då finns givetvis demonstrationsrätt mot dåliga moderater; i detta fall - vad är det som är dåligt? Att det ska löna sig att jobba? Men hur som - lek med tanken att någon tidning hade låtit någon uppmuntra sina läsare att aktivt strejka mot arbetsskygga lågutbildade män som tär på samhället och statsfinanserna genom att vägra ta eller ens söka de jobb som finns.

Att kräva en ny regering när något sker som man inte riktigt vill är rätt barnsligt - Christer har inte kommit längre än barnen i sandlådan: "Om inte du leker med den lastbilen får du inte vara med". Det jag vill kräva och uppmuntra till är en ny inställning hos de som tror att det är samhällets skyldighet att föda de som inte anstränger sig

Bröllop en dag?

Drömde att jag gifte mig inatt.. berättade det för dottern när jag vaknade varpå man fick sig en skrattsalva i ansiktet: "Men knaspappa - du har ju inte ens en flickvän". Det är lite jobbigt med en dotter som har allt väldigt klart för sig. Kanske mitt fel ibland eftersom man pratar med henne om det mesta och på ett.. kanske inte vuxet sätt men ändå lite mer avancerat än standard. När man pratar med hennes lärare är de alltid imponerade över hur extremt stort ordförråd hon har och svänger sig med och det är väl lite tanken - för utan ett språk är man fattig.. sen får vi se hur långt man klarar sig på svenska i det här landet i framtiden, men vi kan väl hopas att jag ger henne en bra grund att stå på..

Fortsatte berätta lite om bröllopsdrömmen och när jag var klar tittade hon på mig med sina stora ögon och säger: "Jag vet vad som hände efter bröllopet - ni levde lyckiga i alla era dagar och så stängde ni boken". Intressant uttryck.. jag har mycket att lära av min dotter

Skärp dig för fan Brita

Det är synd om den som inte kan ta sig fram med tåg. Men det är inte synd om den som är för lat och bekväm. Ta gärna en titt på Sydsvenskans tragiska fall om Brita: läs här.

Är man sjuk ska man ha hjälp - i ett land som Sverige ska vi ta väl hand om våra gamla och sjuka. Men samtidigt gäller det att precis som i alla andra fall se över kostnader och rutiner så att hjälpen fördelas rättvist. Detta exempel involverar en dam som faller in i kategorin lat och bekväm lika väl som man tycker synd om hennes öde - en människa så intalat beroende att hon inte längre vågar ta hand om sig själv.

Damen har rest subventionerad taxi så gott som gratis sedan mitten av 80-talet. Med detta faktum i åtanke har hon givetvis aldrig fått reda på vad resor egentligen kostar - Brita - en enkel biljett mellan Arlöv och Rydsgård kostar med ett rabattkort 67.20 kronor.. På grund av dina åkommor behöver du kanske lite hjälp att ta dig upp på tåget - det fins gott om hjälp. Om du inte vågar fråga en medresenär - hjälp, prata med någon man inte känner, så finns det konduktörer på varenda tåg med uppgift att hjälpa dig.

Du är rädd för att inte kunna gå på toaletten när du åker tåg? Hade du någonsin försökt åka tåg istället för att se problem hade du vetat att kupén där toaletten finns rymmer gott om plats för både dig och din gåbock. För försök inte för en sekund få mig att tro att det är lättare att sitta i en gratis färdtjänsttaxi när man är kissnödig - Brita - din resa tar en timme - hur vore det om du kissade innan du gick hemifrån? Det gör min sjuåriga dotter och  det klarar hon utmärkt!

Men visst är det lättare att vända sig till en dagstidning och gråta ut hos en scoopkåt journalist istället för att ta kontrollen över sitt eget öde. Det är lätt att bli bekväm i sin tilvaro, med eller utan ett handikapp. När man mister sin trygghet känns det tungt men det kan få dig att växa som människa. Brita för fan - åk tåg och lämna helsidor åt verkliga orättvisor i dagens samhälle och inte om en 60årig kvinna för lat och bekväm för att ta sig till tåget och för snål för att betala sin egen taxi..


En helg i Malmö

Vet ni vad? Det går fortfarande bra för mig. Klädkontot blev lite större häromdagen och nu kommer även hemelektroniken att få större utrymme hemma. Mycket pga att min stationära dator havererat komplett och att jag nu behöver fixa USBhårddiskar.. och när jag satt och funderade så har jag hittade jag en lattjo pryl - en digitalTV-mottagare att koppla till sin laptop så kan du se alla gratis TVkanaler i det digitala marknätet. Budade hem en från EBay för en tredjedel av priset i Sverige..

Men jo, jag går fortfarande och ler..

Satt på lokalkrogen Vinnis i fredags. Meningen var att jag skulle komma dit och träffa Ted och Catherine 1830, två timmar senare kom jag.. Det finns kunder som inte värnar om en säljares privatliv och jag hade två av de i fredagskväll.. tröstade mig själv och mitt sällskap med öl och fjortisshots.. och tack Catherine för språngmarschen hem.. visst var det kallt men fan, marathontempo klockan mitt i natten? *tihi* Nåväl - jag hade en mycket trevlig kväll - tack!

Men jo, jag går fortfarande och ler..

Igår satt jag i en källare där temat var "Helkväll med Charles Bukowski". Nä, jag hade ingen aning om vem mannen i fråga var och jag tror att jag var den ende i lokalen som var helt clueless - hade hur trevligt som helst. först var det filmen Factotum med Matt Dillon, en självbiografi som bara visats två gånger på svensk biograf.. kan förstå det.. även om den var intressant på många sätt krävs det ett visst Bukowskiintresse. Efteråt diktläsning och en trevlig gitarrist som tonsatt dikter - för att tala musiktermer - det var mycket D, G7, D7 och C..

Men jo, jag går fortfarande och ler..

Nu är vi påväg till till Hai - Malmös bästa sushikrog. Sitter på Malmö central och väntar hem bebsan som kommer med tåget. Hon tog Silvergrodan på djupt vatten i fredags.. är stolt över henne..

Men jo, jag går fortfarande och ler - det kom lite förslag på varför - fortsätt gissa.. men håll med om att det är härligt att få titta och se - och bli sedd tillbaka..