Så har vi fått nya rikspuckon

Överallt snackas det om "I en annan del av Köping". Frågan är om serien någonsin blivit av om inte huvudrollsinnehavaren Linda varit syster till överhype:ade Filip Hammar men denna ytterligare faktor av svågerpolitik inom Stockholms mediaträsk kan vi lämna därhän. Serien handlar om ett gäng förståndshandikappade män och kvinnor på ett gruppboende i den redan smått efterblivna staden Köping. Vi utanför denna landsortsidyll får chansen att följa vardagen för dessa människor i känslomässiga mot- och medgång eller om vi citerar TV4:

"Vi vill att folk ska få upp ögonen för förståndshandikappdes villkor"

Om det är något som vi alla lider för mycket av så är det fördomar. De finns runt oss alla och rör finnar, negrer, judar, danskjävlar, zigernare, män och kvinnor.. förståndshandikappade är inget undantag. Vi som såg "Joelbitar" på den tiden TV-licensskolning inte var godtagbart som sjukskrivningsgrundande vet naturligtvis att de är människor lika mycket värda som alla andra.

Men det finns trots det människor som aldrig sett eller mött en förståndshandikappad människa och som enkelt skulle klassa Linda, Tobbe, Micke och Mats som ett gäng utvecklingsstörda puckon med intelligens och IQ under vad vi skulle kalla normalbegåvning.. Det är dessa personer som efter programmet tar EPA-traktorn med klisterdekalen "The south will rise again", burnar lite på grusvägen och drar iväg och spelar bilbingo på korpfotbollsplanen. Eller? Är det rent av så att mina egna fördomar reflekterades där?

Ställ er själva frågan: Varför handlar ett av Sveriges mest tittare och debatterade program om förståndshandikappade? Har befolkningen plötsligt drabbats av empati och vill veta hur samhällets minoriteter har det i sitt vardagsliv?

Inte en jävla chans - vi vill skratta och porträttera våra fördomar! Varför kollar folk på "Borat" eller "Plötsligt i Vinslöv"? Vi vill garva åt de som vi anser har lägre intelligens än vad vi tror oss själva besitter. Jag lovar att Filip och Fredrik sitter stupfulla varje söndagkväll och refererar till Linda & co som "En flock sköna lirare" och drar CPskämt - för varför skulle de vara så jävla mycket klokare än alla vi andra puckon framför tvapparaten?

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Klart du hade. Lätt². (I kvadrat!)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback