Killen som höll sitt stånd

Det pratas en hel del om fildelning.. det jagas nätpirater som skickar filmer och musik över internet. Det är inte lagligt att utan tillstånd kopiera upphovsrättsskyddat material - det är inte heller lagligt att som Antipiratbyrån registrera IPnummer hos användarna och polisanmäla, ett litet skönt moraliskt och lagligt moment 22.. Men fildelning innebär så mycket annat än bara .mp3 och .mpgfiler. Man hittar nya vänner att kommunicera med.. kontaktnät skapas.. gemensamma intressen hittas och nya intressegrupper skapas.. och allt detta är givetvis bullshit eftersom alla i slutänden bara vill ha gratis film och musik, precis som när man på 80talet kopierade VHSfilmerna man lånade på Videoteket eller kompisens senaste kassettblandband.. Men med internet är det lite annorlunda..

För att kunna ladda hem måste man dela med sig och för dig som mot all förmodan aldrig gjort detta betyder det att man vid programmets installation bestämmer vilka mappar på datorns hårddisk man ska göra publika, dvs vars innehåll man delar med sig. Nybörjare är ofta ivriga att komma igång att nyttja programmet och tänker i vissa fall inte sig för ordentligt utan delar ut antingen hela sin hårddisk eller mappar man helst skulle vilja ha privata. Ibland händer inget konstigt - ibland får det katastrofala följder.. både för utdelaren och för nerladdaren..

Min kompis, låt oss kalla honom Frans-Anton, satt och letade efter en låt på fildelningsprogrammet DirectConnect och kopplade upp sig mot en användare som hade den önskade filen. Nyfiken som Frans-Anton är upptäckte han snart att användaren delat med sig större delen av sin hårddisk varvid slutsatsen "nybörjare" drogs. Vant sökte han sig till mappen "Mina dokument" - varför vet jag inte men tydligen är det rätt vanligt att privat material lagras i denna mapps underkataloger. Under "Mina Bilder" laddade han ner en bild och såg datorägaren och dennes flickvän. En vacker sådan dessutom - att datorn hade manlig ägare var tydligen inget att ta miste på.. sen hittade han en mapp som hette "Eget Mys" innehållande i runda slängar 300 bilder.. Frans-Anton kände den här känslan av att: "jag måste ladda hem och titta lite".. det kan ju vara så att det ligger lite privatare intimare bilder.. och även om Frans-Anton inte är svältfödd så är det alltid lite spännande med att vara tjuvtittare..

Resultatet: 300 bilder med hemmaporr för den egosexuelle - 300 bilder på datorägarens snopp i olika miljöer.. hemma, utomhus, i varuhus.. slakt och hårt - om vartannat.. av flickvännen inte ett spår.. kanske var det hon bakom kameran, det förtäljer inte historien.. Frågan är om det var meningen att mappen skulle bli publik.. och om Frans-Anton är den ende som laddat hem alla 300 snoppbilder.. och om ägaren sitter någonstans i Sundsvall och garvar gott..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback