Vad är upp med planksteken egentligen

Vad äter man när man går på restaurang? Jag försöker alltid välja något som gott - det är inte helt lätt men man måste ju försöka. Var är då gott? Här försöker jag välja något som jag inte lagar hemma. För vad är meningen med att på ut och pynta pengar för en Carbonara när du kan göra det lika gott hemma? Käka pyttipanna på krogen när jag har oxpytt i frysen - kapitalförstöring!

Så när man sitter med ett par vänner på en krog på Möllevångstorget i regnet och ska äta lite gott så funderar man gärna två och tre gånger - de har en sallad för 99spänn. Det är ett pris som sätter ribban rätt bra, men 99 spänn för vad som riskerar att bli lite isbergssallad, riven morot, en näve tinade små räkor och Tusenöarsås som stått framme en vecka.. och fish n chips för 125 när 18 fiskpinnar och ett kilo pommes på AGs kostar 20 spänn. Rörande eniga beställer vi in svenskens flaggskepp bland kuldinariska rätter - den oomstridde ledaren bland uteätarna som lämnat hamburgarna - den fullständigt och fullkomligt sanlösa påfundet inom matlagningskulturen: Planksteken.

Vad är grejen med plankstek - man sprutar lite potatismos på en planka, på med en tomat och så in med plankan i ugnen så kan man ta 40kronor mer betalt än en ryggbiff på tallrik med potatismos. Vi läser Wikipedia: "Plankstek är en
maträtt som oftast består av nötkött och potatismos som tillagas i ugn på en träplanka. Därtill serveras en sås, ofta bearnaise. Serveras vanligtvis på enklare restauranger och inkluderar ofta en starköl.".

Det som missas i den texten är väl att nötköttet i 9 fall av 10 är mikrovågsugnstinat och grått, att stekordern medium i verkligheten innebär välstekt, att bernaisen ofta har ett rinnade fetttäcke över sig och att baconet runt sparrisen, som mer såg ut som harrybönor, var lite väl stekt, - eller så hade vi bara lite otur.. Det gick ju ner - ölen var en bidragande orsak och sen fick man den där krockettklubban i huvudet som indikerar att det är dags att gå hem och fortsätta funderandet om: vad är upp med planksteken egentligen?


Kommentarer
Postat av: Fredrik

Snåljåp plankstek om man nu tvunget ska ha det ska ju vara med oxfile. Riktig oxfile alltså. medium, lite rinnande blod. Det kostar runt 200 spänn om det är som det ska. Ja, och mer generell kommentar om ditt bloggande kan vara att du skriver bra och bitvis intelligent med vissa djupa dyk ner i sörjan.

2006-09-05 @ 15:34:54
Postat av: Vidde

Tänk var jobbigt att altid hålla högsta status, då vore man inte mänsklig. Ett rejält bottennapp som ändå engagerar vilket det mesta gjort under detta året tycker jag är mer intressant!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback