Sluta hylla medelmåttor

Du känner igen det: "Det är inte noga att vinna - det viktigaste är att vara med och göra sitt bästa" - mantrat som det socialistiska Jantet har bankat in i våra huvud sedan barnsben och som in dotter nu lär sig för fullt. Visst ligger det sanning i det - man ska vara med och man kan inte göra mer än sitt bästa - det är stört omöjligt. Men det ska inte vara förbjudet att vilja vinna! Det ska aldrig vara förbjudet att kunna vinna! Det får aldrig bli fult att vara duktig, visa det och vara stolt över sina kunskaper och prestationer. Amanda tittade lite konstigt på mig när jag förklarade hur jag tyckte - tydligen matar skolan fortfarande 2007 ut vikten av att inte sticka ut och vara bättre och att det spelar ingen roll vem som vinner. Vi har alla olika förutsättnignar som vi måste ta hänsyn till, det är jag den förste att tala om för min dotter. Men varför ska man nöja sig med att aldrig få vinna? Att tvingas stå tillbaka för att man skäms för att man är duktig?

Någon som väljer att hylla medelmåttan är
Aftonbladet. "Tretton sekunder från medalj" - är rubriken till deras hyllningstext till Charlotte Kalla som kom in på femte plats vid skidVM i Sapporo. Grattis Charlotte säger jag, hoppas du är nöjd med din insats. Tretton sekunder är dock rätt mycket.. snudd på medalj, nja knappast va? Men hyllas ska hon.. SVT:s expertkommentator Anders Blomquist: "Det är helt, helt makalöst. Hon är så fantastisk" Vad är så fantastiskt med att komma femma? Anjas Pårssons uppvisning i Åre var fantastisk - Charlotte är ny på den vågräta alpina himlen och lycka till framöver - men du är en bra bit till fantastisk!

Men i ett land där alla ska vara lagom bra och inte utmärka sig är väl en femte plats tillräckligt för ett bragdomnämnande..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback