Inte en riktig påskhälsning men nästan..

I dagarna för en massa år sedan bankade man upp en, enligt sägnen, skäggig långhårig man på ett kors.. Sedan dess har många teorier om vad som egentligen hände efteråt passerat. Så många teorier att man för enkelhetens skull samlade ihop några av de minst motsägelsefulla i en liten bibba som man kom att kalla Biblen. En vacker historia som delvis svarade på människors eviga fråga om livet efter detta, och om en synnerligen sympatisk man som spred hopp och glädje bland ett sargat folk.

Tänk er 430 år fram i tiden.. Allt mänskligt liv är utrotat av ett atomkrig och en koloni gröna varelser från Mars landstiger en planet i ruiner och hamnar i det som varit Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Av någon outgrundlig anledning hittar de den enda bok som klarat sig: Pippi Långstrump. Ett ljus går upp för rymdgubbarna - på denna planet fanns en flicka i olika strumpor som hette Pippi. Hon kunde bära en häst; det kunde inte hennes kompisar Tommy och Annika. Pippi hade ingen mamma för hon var i himlen och hennes pappa var tydligen kung över ett mindre utbildat folk som kallades för negrer. En flicka med sådana krafter måste ju varit en gud när denna planeten spirade. Tänk, hon hade ett träd som det växte sockerdricka i och hon hade all världens rikedom i en kappsäck..

Pippi hade dyrkats och setts som gud av rymdmänniskorna.. och negrerna hade fortfarande varit en lägre stående ras.. men det är inte det som är kontentan. Bibeln är vacker, våldsam och skoningslös men en spännande samtidsskildring. Sagan om Pippi är, rasbiologiskt och narkotikaförhärligandet då bortsett, också vacker och full av medmänsklighet. Problemet kommer när man tar en sagoberättelse och upphöjer dess status till lag. Bibeln är de kristnas lag - det kan inte finnas tolkningar - Bibelns ord är sanningen.. Att idag leva efter en sanning som beskrevs för 2000 år sedan är lika dumt som att tro att Pippi verkligen kunde lyfta sin fullvuxna häst..

Så innan ni äter era påsklamm, skinka, ägg, janssons, köttbullar, sill, prinskorv och all annan julmat.. tänk på vad det är vi firar.. och ta med er citatet ur Gamla Testamentet:

Job 6:6 - Kan det smaklösa förtäras utan salt, och är det någon smak i äggets vita?

Kommentarer
Postat av: lotta

Pippi!! Ja hon e bra! hälsa dottern! kramar

2007-04-08 @ 10:34:20
Postat av: Sarah

jag älskar dina jämförelser ;-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback