Så här skapar man inte jobbtillfälle

Ett nytt genomtänkt förslag på hur man ska få ner arbetslösheten och öka könsfördelningen på olika jobb har landat - den som ansöker ska vara anonym! När arbetsgivaren läser ansökan ska denne inte veta om det är en man, kvinna, svensk eller kosovosomalier som söker jobbet utan alla ska ha liknande chans. Det som inte framkommer i förslaget är att det medför lite problem:

1. Man måste könsneutralisera sitt CV. Det går ju inte att skriva att man varit servitör, flygvärdinna eller andra ord. Vilket är skitbra för alla företag som vallar folk i aktivitersstöd - omskrivning av CV och referenser kommer bli en storindustri...

2. De vältaliga kommer givetvis att få ett försprång, vad händer med de som inte kan föra sig i skrift? De försvinner omedelbart i gallringen idag, det är inget mot vad de kommer göra i framtiden. Kommer det vara lättare för Zlatan att få ett jobb när han fortfarande inte kan stava på svenska trots att han bott 30 år i landet? Kommer Börje kunna ansöka om ett copyrightjobb på en medieförmedlare i Stockholm när han kört EPA-traktor runt Sibyllakiosken hela sitt liv?
[Nu drar vi alla över en kam - Zlatan betyder blattar, Börje betyder bönder från Veberöd och Södra Sandby]

3. Är det så hemskt att vi är olika - män och kvinnor, att vi är olika bra på olika saker? Givetvis lika lön för lika arbete, samma möjligheter till jobb med samma kunskaper och erfarenhet. Men är det verkligen ovetskap om könstillhörighet som är nyckeln till nya jobb? Är det inte företagens förmåga och vilja att kunna anställa som är det viktiga? Hur gör vi för att underlätta för företagandet? Genom att ersätta HAN och HON med DEN och DET - då är vi riktigt illa ute.

Kommentarer
Postat av: Vidde

Jag, däremot tror att det är en bra idé. Angående stavning och utryckelseförmåga (som jag uppenbarligen inte har =)) tror jag inte att man kommer undan med bara för att man har ett utländskt namn. Den som är bra på att uttrycka sig borde väl få något för att han/hon/den/det ansträngde sig i skolan?

Idag tror jag att folk tyvärr sållas bort alldeles för tidigt av alldeles fel anledningar. Om det inte spelar någon roll vilket kön du tillhör eller vilket land du kommer från, varför vill arbetsgivaren veta det?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback