Malmö - är det en sån jävla rolig stad när man tänker efter?

För ett antal år sedan folkomröstade Sjöbo kommun om huruvida en av Sveriges mest välmående kommuner skulle ur egen ficka bekosta flyktingmottagande. Tillresta kritiker till förslaget vandrade med plakat utanför kommunhuset med texten "Världen större än utsikten från en traktor". Sjöbo sa nej och visade att nä, världen är inte större än kommungränsen.

För ett färre antal år sedan gick sydsveriges största, och Malmöbaserade tidning, Sydsvenska Dagbladet [Snällposten har den också både kallats och hetat.. tyskvänligt som så mycket annat i Skåne] ut med två slogans. Den första "Haur du sitt Malmöue haur du sitt vaarlden". Om vi stannar på denna ett tag.. Denna och den från Sjöbo ville utåt sett väl, men det är mycket som lyser igenom. De är lika skrämmande var och en på sitt sätt och det mest tänkvärda är hur väl den passar in på den inskränkthet många skåningar besitter. Varför resa ut, varför uppleva saker när vi kan vara hemma i Sjöbo.. eller Malmö?

Om vi tittar på Sveriges tre största städer och generaliserar utav bara helvete så kommer vi snabbt fram till ett 270'människostaden Malmö står sig tämligen slätt. Fråga ett antal malmöbor som kan svenska vad som är det bästa med Malmö och merparten kommer att svara det faktum att Malmö ligger nära Köpenhamn.. Hur många Stockholmare skulle säga att det bästa med Stockholm är båtarna till Finland?

Ändå hävdar Malmöiten, som precis skickat sina sympatier över Öresund att Malmö är så speciellt.. Fråga en svensk från en mellanstor stad om Stockholm, Göteborg och Malmö..  Stockholm har Gamla Stan, Göteborg har Avenyn.. Malmö har.. Rosengård och där bor det en massa invandrare och Zlatan kommer ju därifrån.. Malmö är Zlatan för svensken.. en medioker bolltrollare som våldtagit och kört svarttaxisom alla andra blattar om han inte haft en fotboll.

Var finns Malmös skäl? Är det före detta arbetarkvarteren runt Möllevångstorget där studentprisvänliga pubar och halalstyckare ligger vägg i vägg med vattenpipsförsäljare och hälerister? Är det uteserveringen på Lilla Torg där reklambbyråfolket med Stockholmskomplex dricker en stor stark för 60spänn? Är det Turning Torso, skandalöst överskattade MFF? Percy Nilsson? Öresundsbron? Eller är det allt tillsammans? Det är trevligt, men är det något att vara stolt över? Öresundsbron förresten, det enda den bidragit till är att danska flickvänner tar sina blattepojkvänner över sundet, bosätter sig här, vägrar lära sig svenska och myglar bort skattepengar. Vi svenskar har fått det något lättare att hämta hem sprit även om tullarna på gamla Pilen var rätt bra på att släppa till..

Nåväl.. en malmöbo blir aldrig heller imponerad över något, det tog Sydsvenskan fast vid i sin andra famösa slogan: "Avadådå".. utrycket symboliserar själen i en Malmöbo.. Vad än man berättar att man sett, upplevt eller vill uppleva så hör man ett grötigt "Avadådå" typ, kom inte här och tro att du ska få det bättre, här i Malmö är allt bäst iallafall.. Enda gången en Malmöbo blir imponerad är när de kommer utomsockens ifrån och kan sjunga med i Sveriges mest överskattade rockband Wilmer X lördagsfyllesång "Jag Är Bara Lycklig När Jag Dricker".. Kommentaren "Sån bra rock n roll gör ni inte i FjollStockholm eller nån annanstans i hela vaaarlden" är upplevd live på Stortorget..

Missförstå mig nu rätt - jag bor i Malmö, uppvuxen i 040 och tycker väl att det är rätt trevligt i de flesta lägen. En hygglig avvägning mellan parker, kloakkanal genom stan, halvtrendiga kläd och sushihak och så.. nattlivet suger katastrofalt dock men det är ett annat ämne.. Men vad är så speciellt med Malmö? Vad finns  att vara så in i helvete stolt över? För när det kommer folk och tycker att de är så jävla speciella för att de bor i Malmö, då är ni inte bättre än det inhumanitära inskränkta packet i Sjöbo.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback