Irritationsobjekt 02 - en stilla vädjan

Min vän Linalina gjorde det häromdagen och det är full respekt. Hon är inte ensam, det finns t o m de som hoppar fallskärm varenda jävla dag. Varför? Om det var meningen att vi skulle flyga hade vi dels fått vingar dels inte varit belagda med gravitation.

Kollade på CSI häromdagen, lärde mig att världens dyraste kaffe tillverkas av bönor som bajsats ut av något kattliknande djur i bortre Asien. Hur fan kom någon idiot på att rosta utbajsade kaffebönor? Lika sinnessjukt är det med fallskärmshoppning. Allvarligt talat - jag vill inte dö alls så varför utmana ödet att göra det i förtid? Säkert? My ass - finns inget som är säkert!

En kick säger vissa.. serious - man hoppar in i ett rostigt rött propellerplan från artonhundra-kom-och-hjälp-mig, upp 4000 meter i luften, en idiot öppnar en dörr och resten av pöbeln hoppar frivilligt ut - hur kommer man på idén? Människan är sjuk i huvudet och här är beviset! Fast Lina, jag tycker om dig ändå, det är bara handlingen som är sjuk i ditt fall - kram]

Jag anar att det finns lite knasiga tankar hos en del av min vänskapskrets när det gäller detta pga.. ja.. det vet ni lika bra som jag.. men snälla - back off - jag vill inte dö.. och än mindre utmana ödet eftersom ödet alltid är på min sida.. jag vill leva.. se min dotter växa upp.. vinna på lotto.. köpa en bubbelpool med kylskåp timer och lcdTV.. kanske hitta en flickvän som älskar mig lika mycket som jag älskar henne.. Det kan jag inte göra när även extraskärmen trasslat in sig och jag blir en röd platt pöl på ett hustak och min dotter får mina kvarlevor i en PETflaska..

 Så glöm tanken..låt mig hellre  dricka världens dyraste kaffe, även om det antagligen smakar skit det med..


Fotnot: Viddepartiet - Det är på tiden [
www]

Irritationsobjekt 01

Så rasslade det till i era RSS-feeds igen! Förlåt för mitt bristande blogg-engagemang de senaste veckorna. Det beror inte på att jag inte varit irriterad eller inte har engagerat mig så mycket i saker utan faktiskt för att min tid prioriterats lite annorlunda.

Men idag kan jag inte riktigt hålla mig för detta problemet har pockat på länge nog... Är jag den ende som lider av problemet? Min mormor gör det, min mamma har börjat med det - de är de enda jag vet men om du lider av det får du gärna ge dig tillkänna. Man pratar i telefon om.. tja.. ett helt vanligt telefonsamtal med en släkting, nothing more nothing less.. och så ska man avsluta samtalet och så kommer det:

"Tack för att du ringde"

Det är inte någon kundtjänst man ringt och gjort en beställning hos. Det är inte något jävla pity-call - det har varit ett samtal om vädret och galna socialdemokrater och danskar som tror de äger världen.. Tack för att du ringde. Det låter så jävla dumt, men jag är inte man nog att fronta.. varför går det inte lika bra med ett "Hejdå, vi hörs senare"? Nä.. Tack för att du ringde.. vad betyder skiten?


Fotnot: Viddepartiet - Det är på tiden [
www]

Viddepartiet - Valmanifest

Snart är det riksdagsval i Sverige; det har dött åtskilliga i kampen om fri rösträtt världen över och det finns ställen där du fortfarande inte får uttrycka dina åsikter utan risk för liv och hälsa. Därför är det din medmänskliga skyldighet att rösta i höst!

Men vad ska du då rösta på? Tyvärr är det så att alla partier, etablerade eller inte, skyller på varandra och får inte ett skit gjort! Socialdemokraterna skyller på ett högerspöke, Moderaterna skyller på skatterna, Sverigedemokrater skyller ogenerat allt fel på invandrare och Feministiskt initiativ allt på män. Vänsterpartiet på allt som inte är statligt och Kristdemokrater på allt bibelvidrigt. Folkpartisterna skyller på alla som inte vill som de och Centern är någonstans där också - det är en enda röra av allt. Nu får det vara slut på detta!

I detta nu skapas V i d d e p a r t i e t. - Det är baserat på människans rätt till ett bekymmerslösare liv under de knappa 75år vi lever på denna jord. Grundtanken är att vi måste lära oss lyssna, respektera och agera. Idag tillsätter man utredningar istället för att ta tag i problemen. Partiprogrammet är demokratiskt i grundstenarna med det egna ansvaret som ledstjärna. Här kommer länken till mer grundläggande värderingar och tankar från Viddepartiet [
klicka här]

Ett litet urval av partiets åsikter:

Familj:
- Maximalt flerbarnstillägg för fyra barn per hushåll. Barn får aldrig bli en inkomstkälla.
- Avveckla ensamboende för äldre - organisera gruppboende med fast personal. Åldringar behöver en social omgivning och mår inte bra av att sitta ensam.
- Uppmuntra social verksamhet bland ensamstående
- Nolltolerans mot ofrivillig hemlöshet
 
Brott / Straff:
- Anlägg fängelser långt bort från bebyggelse.
- Ge interner jobb och avtalsenliga löner men samtidigt ska de betala löpande kostnader som el, vatten, mat, hyra, försäkringar som alla andra. Detta för att underlätta vid nyintroduceringen till ett vardagsliv utanför anstalterna.
-  Vid återkommande fall av grova vålds- och sexualbrott -  kemisk kastrering av förövare
- Förebygggenom att i tidig ålder låta skolbarn få kunskap om vad som händer med brottsoffer.

Utbildning:
- Aldrig mer än 15 barn / grupp i förskole/dagisklasser och ej fler än 25 i grundskolan.
- Alla ettor i grundskolan ska gå igenom svensk historia från år 1900 och framåt. För att förstå nuet behöver vi vetskap om det som passerat. Detta återupptas första året i gymnasiet då det blir ett obligatoriskt och betyggrundande ettårsämne.
- Tre disciplinbetyg från sjunde klass: Ordning, Uppförande, Medmänsklig respekt.

El och kraft:
- Fortsatt utveckling av samtliga förnyelsebara kraftkällor utom vattenkraft runt dammbyggnationer.
- Behåll kärnkraften och utveckla säkerthet och tekniken runt dessa.

Infrastruktur:
- Väg- och drivmedelsskatt ska vara integrerad i bilskatten och beräknas på användande
- Statlig och vinstneutral järnvägstrafik

Invandring:
- Obligatorisk svenskundervisning, språk och historia, med vägledande prov i samband med ansökan om medborgarskap.
- Den som önskar bosätta sig i annat land än Sverige, svensk eller ickesvensk medborgare, under minst 30 år beviljas ett flyttbidrag baserat på tillflyttande lands BNP med full återbetalningsskyldighet om avtalet bryts.

--- fler ståndpunkter presenteras framöver

Så, istället för att ligga på sången och skita i att rösta, eller rösta på samma parti som alltid eftersom du inte bryr dig.. ta en blank röstsedel och skriv: "VIDDEPARTIET - Vidde Reimann" - Det är på tiden!


Bosjökloster nu igen..

Vid Ringsjöns strand i Skåne ligger ett gammalt nunnekloster; Bosjökloster. Med en ny tidsålder har religionen gett vika för rosenplanteringar, en lekplats, ett minizoo med lite grisar, getter och en häst, lite hemslöjdsarbeten och en matservering med dagens lunch... och en tusenårig ek.. Det hålls lite hundutställningar ibland och lite växtdagar; ligger i en grön lite smålummig miljö och är ett trevligt litet utflyktsmål ibland.

Ibland är då inte ett ord man kan använda när det gäller vår familjs besöksfrekvens på Bosjökloster. Det har under mina 30 år säkert besökts 80 gånger av familjen Reimann och helt ärligt, hur trevligt ett utflyktsmål än är så är 80 gångers vandring i en gammal klosteromgivning väldigt mycket.. Eken har hunnit bli 1030 år, det är säkert den 25 årskullen getter som bräker, smörknivarna har kanske blivit lite längre, lunchen serveras fortfarande på röda plastbrickor och planteringarna har säkert blivit lite större.

Min bror fyller 27 på söndag. Då har han bestämt att familjen ska åka på en spännande utflykt i Skåne; familjen ska till Bosjökloster berättade min pappa när jag ringde honom i eftermiddags medan han höll på att göra iordning grillen. Spännande.. rosorna har inte ens knoppat och eken lär ju inte ha flyttat på sig. Jag ska hämta min dotter på stationen och så ska jag med största sannolikhet jobba men jag tänkte att det vore ju kul om man någon gång vågade göra en utflykt till ett annat ställe så jag ringde min bror lite senare och undrade om han inte ville göra någonting annat på sin 27:de födelsedag. Men nä, det är ju tradition och så kommer man ut lite i naturen. Jag bet mig hårt i tungan för att inte fråga om han inte någongång skulle tänka på sig själv då Bosjökloster är min mammas definition av paradiset men avstyrde snabbt när jag fick reda på att min bror befann sig hos mina föräldrar. Jaha, varför är du där? undrade jag bara så där. "Vi ska grilla med mormor".. kul.. trevligt för er..

Nu behöver man absolut inte göra samma sak allihopa alltid, det är viktigt att vara för sig själv med andra. Men i ett läge när min mormor är gammal och de fåtal gånger hon är hos mina föräldrar vill träffa så många av barnen och barnbarnen som möjligt, varför inte fråga om jag och Amanda vill komma förbi och grilla en köttbit?

Jag skickade ett sms till min mamma: "Hälsningar till hela familjen Reimann och mormor från Vidde Amanda och SaffyMjaouth. Hoppas ni får en trevlig kväll." Nu är det bara att vänta och se om hästarna hittar till stallet


Människan är läskig


Det råder demonstrationsfrihet i Sverige. Huruvida denna rättighet ska gälla grupperingar som som oavsett från höger eller vänster försöker att splittra demokratin.. ja där har vi ett moraliskt dilemma. Idag är det Sveriges Nationaldag. Sverige är ett land som det trots massiva skandaler och hysteriska problem faktiskt går att vara stolt över.. ett tag till.. Tyvärr finns det smolk i bägaren - istället för att enas kring stoltheten att bo i ett hyggligt fungerande land med potential att bygga ett bra samhälle bekämpar vi varandra med bristande respekt och medmänsklighet.

Till alla extremhögeraktivisters gläjde var det AntiFascistiska AFA som gjorde bort sig totalt i Stockholm genom att orsaka kaos och förstörelse. Alliansen som efter hot mot mig inte riktigt ligger på mitt pluskonto har en intressant plan att få smygrasisten invandrarvänlig - jag hoppas att de är genomskådade som den bunke bortskämda skitungar till medel/höginkomsttagare med för mycket fritid som AFA verkligen är. Inget gott kommer någonsin att komma från AFA när de beter sig på detta sättet.

Nazistparaden däremot flöt välorganiserat genom Stockholm innerstad.. fattas bara.. har ni hört om oorganiserade nazister? Det enda som smolkade deras bägare var att en talare vid mötet efter demonstrationen tydligen blev anhållen för "Hets mot folkgrupp" - något som varken förvånade honom eller dennes åhörare; det hade väl snarare varit tjänstefel om så inte skedde.. Organiserade nazister är precis lika läskigt som AFA fast på ett annat sätt..

Nu snackar vi inte lite vardagsfördomar om invandrare som bryter upp parkettgolv i vardagsrum och odlar lök eller falafelrestauranger som har sperma i vitlökssåsen utan människor som stolt står upp och kallar sig nazister. Som anser sig vara bättre än alla andra baserat inte på kunskap utan på utseende. Som gör apljud när Martin Dahlin går före honom in på Spy Bar men aldrig glömmer när Sverige kom trea i fotbollsVm, som vrålar Heja Sverige Sieg Heil när blatteZlatan eller zigenarHenke skjuter oss till ett nytt VMbrons..

Nazism är läskigt, AFA är läskiga.. Henrik Pontén som jagar fildelare är läskig.. Jag tar inte sida i fildelningsbråket som råder. Jag anser att varje skapare av ett verk ska få en del av den ekonomiska kakan. Däremot tycker jag det är hysteriskt att det kostar 100kr att gå på bio och se en film bara för att Tom Cruise ska ha 40 miljoner för att krascha lite snygga bilar. Vad fan ska mannen med 40 miljoner till? Visst - han ska skänka de till Scientologerna.. de är rätt läskiga de med..

Tänk om folk kunde utnyttja sina 75 år på jorden till att vara tacksamma över att faktiskt få leva. Hur orkar man slösa sitt liv på hat och misstro, missundsamhet och manipulation? Tänk vad vi skulle kunna göra tillsammans; vi är onda och goda alla men vi känner alla glädje och smärta.. är smärta värt de futtiga år vi har på oss?

Jag gillar inte webtester men..

Shit vad kul det här var - det är ju jag! Surfa omedelbart in på SVT.se och se vilken hundtyp du är! Det enda som är lite läskigt är att trots mitt danskförakt.. blev jag en...

Grand danois är en stor, hög, uthållig och kraftig hund. Den är intelligent och mjuk, men också modig. En grand danios är vänlig, kärleksfull och trogen mot sin familj - i synnerhet mot barn. Grand Danois har ett stort behov av kroppskontakt med sin ägare och kan sitta i timtal i med huvudet i knät för att bli klappad. Dagens grand danois är en okomplicerad hund som inte har specifika aktivitetsbehov som måste tillfredsställas. Den behöver inte valla, jaga eller träna avancerad dressyr för att leva harmoniskt. Den behöver dock god omvårdnad, sällskap och promenader. Grand danois är vänlig till sin natur, den vill ha kroppskontakt och kan ligga länge länge med huvudet i matte eller husses knä och låta sig bli klappad. Grand danois älskar att ligga i sängen gotta sig och tror gärna att den är en knähund.

Guiden till det norrländska illaluktandet

Kommer ni ihåg 80-tals Bevara Sverige Svenskts slogan: "Turk på burk luktar urk"? Kom till att tänka på denna gamla hippa rad efter en intressant diskussion med en väninna om fenomenet surströmming - denna Sverigedemokratiska paradrätt som värnar om den svenska forntida matkulturen, som byggde dessa svenske män som i sin tur byggde landet, folkhemmet. Jag älskar svensk husmanskost; tänk att byta ut den fettiga turkbuffén mot raggmunk med stekt fläsk.. eller kebabtallriken med vitlökssås mot ett par stora kåldolmar med brunsås och hemmagjord lingonsylt..Men surströmming..

Vi läser om delikatessen i
Wikipeda: "Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa naturligt då strömmingens egna enzymer tillsammans med mjölksyrabakterier skapar de speciella förutsättningarna för tillverkningen. Sedan läggs strömmingen på konservburkar för att efterjäsa. Påståendet att fisken är rutten är en fördom."

Nu har jag gott om fördomar vilket knappast är en nyhet för en trogen läsare, men om något får jäsa i ett öppet kar, ruttnar inte det då? Om jag tar en fisk, rensar och lägger på balkongen i lite salt och låter den ligga där ett år - har jag surströmming eller en rutten fisk då? Nä, säger Wikipeda - fisken fermenteras! Detta är namnet på en bronsåldergammal konserveringsform som innebär en mjölksyrajäsning i livsmedlet - mjölksyra = surt = luktar rätt illa = surströmming

När man forskar vidare på ämnet framkommer det att det svenska snuset tillverkas med precis samma ord: Fermentering! Här skiter man i fisken och blandar tobak med salter och vatten - väntar tills det luktar illa som fan och sen trycker man upp skiten under läppen!

There's something rotten in the state of Denmark, konstaterade Shakespear - "There's something rotten, in the mouths of Swedes" konstaterar jag..

En dag i Örnnästet

Det regnade när vi vaknade. Men eftersom jag och Amanda ses så lite i veckorna så bestämde vi att vi skulle ut - vi åker till Danmark. För även om dansken är ond [läs här] eller [läs här] eller [läs här] så är det ibland kul att åka till Örnnästet, höra det danska lätet, språk innehåller för fan konsonanter OCH vokaler, i Pölselandet istället för i våra dannebrogenbefläckade städer.. Det är lite som alla svenska tjejer på chartersemester i Grekland, där kan man hångla med en pizzabakande Georgios som lärt sig säga "Vackert svenskt flikka" men hemma i Kungälv är han bara en hårig blatte som lever på socialbidrag..

Nåväl, vi åkte en inrökt Gråhundbuss till Köpenhamn City - i hela bussen satt det skyltar att dricka och tobaksvaror inte fick nyttjas, men chaffisen rökte på hela resan.. När vi klev av så började det naturligtvis regna men vi höll modet uppe, vi landade i Köpenhamns årliga karneval med en kilometer sambadansande lättklädda flickor och trummande gubbar. Amanda kollade kläder och danssteg och jag.. well.. det gjorde jag också.. Så trots regn och en massa folk så blev det hela en kul tillställning.. tills..

..alltså, det behövs lite bakgrund.. Jag har betalt med mitt VISA-kort över hela världen, eller iaf i de delar jag varit. Det fungerar utmärkt erkänner jag villigt utan att för den sakens skull räkna med att företaget sponsrar mina årsavgifter framöver. Parfym i Holland, roomservice i USA, taxi i London, hotell i Västerås, nattklubb i Barcelona... men försök att betala med ditt VISA-kort på McDonalds Östergade Köpenhamn.. "Naj, vi taar kuun danske kort" - söt men hopplös tjej i kassan.. "Du, det är ett VISA-kort.." "De spelar da slet icke nån roll, kun danske kort".

Vi tog en risted pölse istället. Man ska ju ta seden dit man kommer och även om dansken skiter i det när de invaderar Sverige så tycker jag iaf att jag och min dotter kan föregå med gott exempel. "Det var den godaste pölsen i mitt liv" tyckte Amanda, och damen i vagnen blev jätteglad och tyckte att Amanda var så söt och att jag ansträngde mig så bra för att prata danska, tänk om fler gjorde det. Vi var välkomna tillbaka närhelst vi ville.

Både jag och Amanda somnade i bussen hem, så intressant är Öresundsbron. När vi klivit av på Södervärn, köpt kinamat, godis och en hiphoptröja till pappa Vidde [jo, jag vet hur illa det lät] så är vi nu hemma. Minnet av en trevlig dag i fiendeland trots allt.. en kul utflykt med sin dotter, vackra flickor i väldigt små lagliga sambautstyrslar, en trevlig pölsedam och en mycket trevlig försäljare på Illum Boning som planterade en inredningsidé i mitt huvud som jag tänker utveckla själv.. ledsen, men 9900DKR är lite saftigt.. Danmark - vackert på utsidan, snålt och missundsamt på insidan.. men visst behöver vi ytlighet och då mina vänner - då är Danmark ett toppenland!

Knytkalas - ett helvetes påfund

Det finns en socialistisk högtid som är så väl prestationsångestladdad som fullständigt irrationell. Knytkalas. Ordet är så "röd-stuga-med-vita-knutar"-gulligt att man får diabetes av mindre. Alla ska öppna sina skafferi för den andre, titta in och smaka på den andres fest/vardag - vi är alla lika värda runt innehållet på den rutiga duken. Eller? Knytkalas i ett nötskal - avundsjuka! Vad har de andra har med sig? Har de för lite är de snåla, för mycket så är de skrytmånsar? Vem har köpt sina bjudvaror på rea, vem gör godast pastasallad och packar den bäst i en sunkig BigPack-låda från 1989..

På måndag är det utflykt med min dotters klass. Vi ska spela brännboll och umgås.. med tillhörande knytkalas. Peter, min dotters kompis pappa, tyckte att vi sänker ett par backar Pripps i vattnet, tömmer de under brännbollen och skänker panten till klasskassan. Amanda tycker vi ska bjuda på helstekt gris för då kan inga muslimer "eller såna som bara äter grönsaker" äta vår mat.. Hjärtklappning.. jag verkligen hatar knytkalas. Vad är det  roliga? Om det nu hade varit ett homogent knytkalas där alla fick en bit av kostcirkeln tilldelad sig men nu blir det linser, ris, chokladpraliner, kycklingsallader, halalkött blandat om vartannat med lite chokladpudding, scones, alfalfagroddar och Ahlgrens bilar.

Jag frågade en god väninna: "Hur mycket ska man ta med?" "Ta med det du själv vill äta". "Ja, jag vill äta fem prinskorvar och två potatisar.. är det allt jag ska ta med mig då och lägga på rutiga duken?" "Du är dum.." "Ja men hjälp mig då - jag vet väl inte, varför kan inte alla ta med det de själva vill äta?" "Men det blir ju tevligt att alla kan plocka av varandra" "Jo, jag förstår konceptet men då tar mina fem korvar slut i ett nafs - hur mycket ska jag ha med..."

Där blev jag inte klokare. I ren desperation över klassföräldrarnas beslut hejdade jag min dotters fröken innan lektionsstart som jag i alla andra sammanhang sett upp till och drog skräckscenariot: "Men vad händer om 40 familjer tar med sig sill och ingen tar med potatis?" "Ja då får vi äta mycket sill".