Guiden till det norrländska illaluktandet
Kommer ni ihåg 80-tals Bevara Sverige Svenskts slogan: "Turk på burk luktar urk"? Kom till att tänka på denna gamla hippa rad efter en intressant diskussion med en väninna om fenomenet surströmming - denna Sverigedemokratiska paradrätt som värnar om den svenska forntida matkulturen, som byggde dessa svenske män som i sin tur byggde landet, folkhemmet. Jag älskar svensk husmanskost; tänk att byta ut den fettiga turkbuffén mot raggmunk med stekt fläsk.. eller kebabtallriken med vitlökssås mot ett par stora kåldolmar med brunsås och hemmagjord lingonsylt..Men surströmming..
Vi läser om delikatessen i Wikipeda: "Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa naturligt då strömmingens egna enzymer tillsammans med mjölksyrabakterier skapar de speciella förutsättningarna för tillverkningen. Sedan läggs strömmingen på konservburkar för att efterjäsa. Påståendet att fisken är rutten är en fördom."
Nu har jag gott om fördomar vilket knappast är en nyhet för en trogen läsare, men om något får jäsa i ett öppet kar, ruttnar inte det då? Om jag tar en fisk, rensar och lägger på balkongen i lite salt och låter den ligga där ett år - har jag surströmming eller en rutten fisk då? Nä, säger Wikipeda - fisken fermenteras! Detta är namnet på en bronsåldergammal konserveringsform som innebär en mjölksyrajäsning i livsmedlet - mjölksyra = surt = luktar rätt illa = surströmming
När man forskar vidare på ämnet framkommer det att det svenska snuset tillverkas med precis samma ord: Fermentering! Här skiter man i fisken och blandar tobak med salter och vatten - väntar tills det luktar illa som fan och sen trycker man upp skiten under läppen!
There's something rotten in the state of Denmark, konstaterade Shakespear - "There's something rotten, in the mouths of Swedes" konstaterar jag..
Vi läser om delikatessen i Wikipeda: "Surströmming är strömming som konserverats genom fermentering. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa naturligt då strömmingens egna enzymer tillsammans med mjölksyrabakterier skapar de speciella förutsättningarna för tillverkningen. Sedan läggs strömmingen på konservburkar för att efterjäsa. Påståendet att fisken är rutten är en fördom."
Nu har jag gott om fördomar vilket knappast är en nyhet för en trogen läsare, men om något får jäsa i ett öppet kar, ruttnar inte det då? Om jag tar en fisk, rensar och lägger på balkongen i lite salt och låter den ligga där ett år - har jag surströmming eller en rutten fisk då? Nä, säger Wikipeda - fisken fermenteras! Detta är namnet på en bronsåldergammal konserveringsform som innebär en mjölksyrajäsning i livsmedlet - mjölksyra = surt = luktar rätt illa = surströmming
När man forskar vidare på ämnet framkommer det att det svenska snuset tillverkas med precis samma ord: Fermentering! Här skiter man i fisken och blandar tobak med salter och vatten - väntar tills det luktar illa som fan och sen trycker man upp skiten under läppen!
There's something rotten in the state of Denmark, konstaterade Shakespear - "There's something rotten, in the mouths of Swedes" konstaterar jag..
Kommentarer
Postat av: Nilla
Haha, att du orkar... Jag orkade inte diskutera mer med dig ;-) Det var gott!
Trackback